Dolar 42,4904
Euro 49,5343
Altın 5.741,39
BİST 10.918,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 15°C
Çok Bulutlu
Denizli
15°C
Çok Bulutlu
Per 14°C
Cum 14°C
Cts 14°C
Paz 14°C

Midye ve kumpir nasıl facia getirdi? Kokudan, tattan anlaşılmıyor: ‘Bu soruları sorun’

Tatilleri ölümle sonuçlandı: Almanya’dan Türkiye’ye gelen aile, Ortaköy’de yedikleri kumpir ve midye sonrası zehirlendi. İki çocuk ve anne hayatını kaybetti, baba hastanede yaşam mücadelesi veriyor. Peki son günlerde dikkat çeken zehirlenme vakaları sokak lezzetleriyle ilgili hangi krize işaret ediyor? Ailenin ölümü yol açan midye mi yoksa kumpir mi, bu gıdalar nasıl zehirli hale geliyor? Dışarıda yemek yiyenlerin ölümcül riski anlaması mümkün mü? Pişmişse güvenlidir algısı var” diyen Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç Saral sokaktaki tehlikeyi anlattı.

Midye ve kumpir nasıl facia getirdi? Kokudan, tattan anlaşılmıyor: ‘Bu soruları sorun’
REKLAM ALANI
16.11.2025 04:42
60

Betül Yasemin Kökbek / Milliyet.com.tr –Sokak lezzetleri birçok kişi için vazgeçilmez olsa da, son dönemde özellikle kumpir ve midye tüketimi sonrası yaşanan gıda zehirlenmeleri dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl aralık ayında İzmir’in Buca ilçesinde yediği kumpir nedeniyle hayatını kaybeden 60 yaşındaki Servet Polat’ın ölümünün ardından yapılan incelemelerde, kumpir satışı yapılan dükkanda Salmonella bakterisine rastlanmıştı.

Son olarak birkaç gün önce Almanya’dan Türkiye’ye gezmek için gelen aile, gıda zehirlenmesi nedeniyle büyük bir trajedi yaşadı. Fatih’te bir otelde konaklayan Böcek ailesi, Ortaköy’de midye ve kumpir yedikten sonra fenalaştı. Akşam otele dönen aile üyeleri, gece geç saatlerde mide bulantısı ve kusma şikâyetleri yaşayınca, otel görevlilerinin çağırdığı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen 6 yaşındaki Kadir Muhammet ve 3 yaşındaki Masal  hayatını kaybetti. Anneleri Çiğdem Böcek’in de bugün yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı. 2 çocuğunu ve eşini kaybeden baba Servet B.’nin tedavisi sürerken, ailenin yemek yedikleri belirlenen restoran da mühürlendi. Peki kumpir ve midye nasıl böyle bir faciaya sebep oldu? Sokak lezzetlerinin ölümcül bir riske dönüşebildiği bu günlerde, konuyu Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç Saral ile masaya yatırdık.

ARA REKLAM ALANI

HER KÖŞE BAŞINDA BAŞKA BİR RİSK: ‘ŞÜPHELİ GIDALAR VAR’

Türkiye’de son dönemde sokak lezzetlerinden kaynaklanan zehirlenme vakalarının artması, kontrolsüz üretim ve denetimsiz satışın oluşturduğu ciddi sağlık risklerini bir kez daha gündeme getirdi. Açıkta, uygun olmayan sıcaklıkta bekleyen gıdalar, hijyenik koşullardan uzak tezgahlar, eldiven, saç bonesi ve temiz ekipman kullanılmaması gibi temel eksikler, bakteri ve toksin oluşumunu hızla artırarak tüketiciler için tehlikeli hale getiriyor. Sokak lezzetlerinin cazibesinin arkasında görünmeyen fakat oldukça ciddi bir tehlike gizleniyor.

Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç Saral ailenin kumpirden mi yoksa midyeden mi zehirlendiği konusundaki tartışmalara ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Bu olayda kesin sebebi söyleyebilmek için laboratuvar sonuçlarını görmek gerekir. Şu anda elimizde sadece ‘şüpheli gıdalar’ var. Ancak midye, doğası gereği yüksek riskli bir gıda çünkü yaşadığı sudaki bakteri, virüs, ağır metal ve toksinleri süzüp bünyesinde biriktirir. Kumpir ise hijyen ve saklama koşulları bozulduğunda riskli hale gelir. Özellikle mayonezli, etli, tavuklu malzemeler ve uzun süre oda sıcaklığında bekletilmiş patates ciddi risk taşır.” 

‘PİŞMİŞSE GÜVENLİDİR’ DİYEN YANILIR

— Son zamanlarda sokakta satılan kumpir ve midye gibi yiyeceklerde gıda zehirlenmesi riski neden arttı?

Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç Saral: İlk sebep kesinlikle artan maliyetler yüzünden ucuz ve riskli ham maddenin kullanımı. Diğer bir neden denetimlerin zayıf olması, kayıt dışı satış ve ayrıca daha önce zehirlenmeye sebep olan işletme sahiplerinin, ustaların kısa sürede tahliye edilmesi. Örneğin kısa bir zaman önce Kocaeli Körfez’de bulunan dönercide 999 kişi zehirlendi ancak işletmeci ve döner ustası çok kısa sürede tahliye edildi. Bu nedenle cezaların caydırıcı olması gerekiyor. Öte yandan soğuk zincirin korunamaması, çapraz bulaşma ve hijyen eksikliği de gıda zehirlenmelerinin ardında yatan sebepler arasında.

Tüketicide ‘Pişmişse güvenlidir’ algısı var. Pirinç, makarna, patates zehirlemez diye düşünülüp özellikle çocuklar için bu ürünler tercih ediliyor ama çok yanlış. Çoğu restoranın pilavı defalarca ısıttığı biliniyor, bu durum özellikle çocuklar için çok riskli.

TURİSTİK YERLEDE DAHA SIK RASTLANIYOR

— Midye tüketiminin sağlık açısından ne gibi riskleri var?

Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç Saral: Midyeler hem doğaları gereği toksin, bakteri, ağır metal ve virüs biriktirebilir hem de hazırlama ve saklama koşulları kötü olduğunda hızla bozulabilir. Sokak midyesinin kaynağı belli değildir ve sık sık soğuk zincir kırılır. Bu da ciddi gıda zehirlenmesi riskine yol açar.

— Peki kumpir ne zaman zehirleyici hale gelebilir?

Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç Saral: Patates fırından çıktıktan sonra uzun süre oda sıcaklığında beklerse, üzerindeki malzemeler (özellikle mayonezli/etli) gün boyu aynı kapta durursa ve çapraz bulaşma olursa (aynı bıçak/tezgâhın çiğ ve pişmiş gıdalarda kullanılması) zehirleyici olur. Buna da yoğun işletmelerde, turistik yerlerde daha sık rastlanıyor.

ÇOCUKLARDA DAHA YÜKSEK ETKİ YARATIR ÇÜNKÜ…

— Gıda zehirlenmesi vakalarında ölüm riski özellikle küçük çocuklarda neden daha yüksek?

Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç Saral: Çocuklar, özellikle de 0–5 yaş grubu, gıda zehirlenmesi açısından en kırılgan gruplardan bir tanesi. Bunun birkaç sebebi var:

Daha küçük vücut hacmi: Aynı miktarda toksin veya bakteri, çocukta kilo başına düşen doz açısından yetişkinden çok daha yüksek etki yaratır.

Bağışıklık sistemi tam olgun değil: Bağışıklık sistemleri yetişkinler kadar güçlü ve deneyimli olmadığı için enfeksiyona karşı daha savunmasızlar.

Sıvı kaybını tolere edememe: Kusma ve ishal ile kaybedilen sıvı ve elektrolitler, çocuklarda çok hızlı şekilde şoka, organ yetmezliğine gidebilir.

Bazı toksinlere özel hassasiyet: Bazı bakteriyel toksinler ve toksik maddeler çocukların organ sistemleri üzerinde daha yıkıcı etki gösterebiliyor. Bu yaş grubu için özellikle 0-3 yaş, dışarıda kaynağı bilinmeyen yerlerde yedirmek yerine, uygun şartlarda sakladığımız yemekleri yanımızda taşımalıyız.

KOKU, TAT DEĞİŞTİRMEDEN DE ZEHİRLEYEBİLİYORMUŞ

— Midye ve kumpiri tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?

Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç Saral: Dışarıda midye ve kumpir tüketirken tamamen verilebilecek bir güvence yok ama tüketici olarak dikkat edilebilecek bazı noktalar var. Özellikle midye tüketirken şu soruları sormalıyız: Nerede yetiştiği belli mi? Denetimli, kayıtlı işletmeler mi yoksa kaynağı belirsiz sokak satıcıları mı? Saatlerce ortam sıcaklığında mı beklemiş? Görünüm ve kokusu nasıl? Aşırı yumuşamış, lastiksi doku, keskin, rahatsız edici, ağır bir koku varsa tüketmemek gerekir. Çok sık ve çok fazla tüketmek güvenli mi? Çünkü ağır metal ve toksin birikimi riski dolayısıyla tek seferlik değil, kronik maruziyet de sorun. Tüm bunlara ek olarak ben deniz kirliliği bu denli yüksekken dışarıda midye tüketilmesini asla önermiyorum.

Açıklamalarını herkesi bilinçli birer tüketici olmaya davet ederek sonlandıran Saral, bozuk gıdanın her zaman kötü kokmadığını ve tadının da kötüleşmediğini dolayısıyla tükettiğimiz ürünün zehirli olup olmadığını anlamanın bazen çok zor olabildiğini söyledi. Bazı bakteri ve toksinlerin hiçbir koku/tat değişikliği yapmadan gıdayı oldukça tehlikeli bir hale getirebileceğinin, dışarıda yemek tüketirken çok dikkatli olmak gerektiğinin de altını çizdi.

Kaynak: Milliyet

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.