Dolar 36,4367
Euro 38,1955
Altın 3.448,54
BİST 9.574,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 7°C
Açık
Denizli
7°C
Açık
Pts 8°C
Sal 14°C
Çar 15°C
Per 13°C

Nükleer savaşta hayatta kalma şansını artırabilecek bir tedavi geliştirildi

Bilim insanları, nükleer serpinti ve yüksek doz radyasyona karşı hayatta kalma şansını artırabilecek çığır açan bir terapi geliştirdi.

Nükleer savaşta hayatta kalma şansını artırabilecek bir tedavi geliştirildi
24 Şubat 2025 12:44

Bilim insanları, nükleer serpinti ve yüksek doz radyasyona karşı hayatta kalma şansını artırabilecek çığır açan bir terapi geliştirdi. Çinli araştırmacılar tarafından yapılan çalışma, akut radyasyona maruz kalan farelerin hayatta kalma oranlarını %11’den %67’ye çıkarmayı başardı.

Nükleer serpinti veya yüksek doz iyonlaştırıcı radyasyon, DNA’ya ciddi zarar vererek hücre bölünmesini durduruyor ve bağışıklık sistemini çökertiyor. Özellikle bir nükleer savaş durumunda, doğrudan patlamadan çok daha fazla insanın radyasyonun uzun vadeli etkileri nedeniyle hayatını kaybedeceği öngörülüyor.

Kanser tedavisinde kullanılan yüksek doz radyoterapi de benzer şekilde bağırsak hücrelerine zarar vererek Gastrointestinal Sendrom (GIS) adı verilen ölümcül bir duruma yol açabiliyor. Ancak, şu ana kadar bu hasarlara karşı etkili bir tedavi bulunmuyordu.

STİNG PROTEİNİ DEVRE DIŞI BIRAKILDI, HAYATTA KALMA ORANI ARTTI

Cell Death and Differentiation dergisinde yayımlanan araştırma, “İnterferon Genlerinin Uyarıcısı” (Sting) adı verilen bir proteinin, radyasyon nedeniyle hücre ölümünü tetiklediğini ortaya koydu.

Özellikle bağırsaklarda bulunan ve besin emiliminde önemli rol oynayan villus adı verilen çıkıntılar, radyasyon sonrası normal farelerde zarar görürken, Sting proteini devre dışı bırakılan farelerde villus uzunluğu 2,3 kat daha fazla kaldı. Bu da bağırsakların radyasyona karşı daha dirençli hale geldiğini gösterdi.

KANSER TEDAVİSİNDE DEVRİM

Araştırmacılar, bu buluşun kanser hastaları için daha güvenli radyoterapi seçenekleri sunabileceğini ve nükleer savaş veya radyasyon kazalarına karşı yeni koruma yöntemleri geliştirilmesine öncülük edebileceğini belirtti.

Çalışmanın başyazarı Sun Yirong, keşfedilen Sting proteininin kontrol altına alınmasıyla “Radyasyon hasarına karşı korunma sağlanabilir, kanser radyoterapisi daha güvenli hale getirilebilir ve kanser tedavisi önemli ölçüde iyileştirilebilir” ifadelerini kullandı.

Bu çığır açan çalışma, hem tıp dünyasında hem de küresel güvenlik alanında büyük bir devrim niteliğinde görülüyor.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.