Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 5°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
5°C
Parçalı Bulutlu
Cts 4°C
Paz 5°C
Pts 9°C
Sal 13°C

Osmanlı mutfağında unutulmaya yüz tutmuş lezzet! Süleymaniye çorbası tarifi

Çeşitliliği ile dünyaya adını duyuran Osmanlı mutfağında birbirinden farklı ve lezzetli yemek tarifleri bulunuyor. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş 600 yıllık bu zengin mutfakta yer alan çorbalardan birisi de Süleymaniye çorbası. Değişik lezzet arayışında olanlar için bu Süleymaniye çorbasının tarifini ve püf noktalarını paylaştık.

Osmanlı mutfağında unutulmaya yüz tutmuş lezzet! Süleymaniye çorbası tarifi
18 Şubat 2025 22:40

Osmanlı İmparatorluğu’nun zengin ve çeşitli kültürel miraslarından biri de muhteşem bir mutfak geleneğidir. Osmanlı mutfağının en belirgin özelliklerinden biri, büyük bir özenle hazırlanan ve sunulan yemekleridir. Yemekler sadece birer besin kaynağı olarak değil, aynı zamanda estetik bir deneyim olarak da görülürdü. Her yemeğin sunumu özenle düşünülür ve zarif sunumlarla servis edilirdi. Ancak günümüzde unutulmaya başlayan 600 yıllık bu lezzetleri evinde sunmak isteyenler için Süleymaniye çorbasının tarifini paylaştık.

SÜLEYMANİYE ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 adet kuru soğan

1 küçük patates

1 küçük havuç

1 domates

1 küçük kabak

Yarım demetten daha az ıspanak

2 diş sarımsak

1 dolu yemek kaşığı un

2 dolu yemek kaşığı tereyağı

Tuz

Karabiber

Pul biber

Yeterince sıcak su

3 yemek kaşığı sıvı yağ

Köfte için:

200 gr dana kıyma

Tuz

Karabiber

Yapılışı:

Mercimeği yıkayıp süzün ve bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyerek pişirin.

Diğer tarafta bir tavaya sıvı yağ ekleyin ve yemeklik doğranmış soğanı kavurun.

Havuç, kabak, domates ve patatesi rendeleyip sırasıyla tavaya ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar kavurun.

Başka bir tencerede tereyağını eritin ve unu ekleyip hafifçe kavurun.

Pişirdiğiniz sebzeleri ve suyunu bu tencereye aktarın.

Haşlanmış mercimeği ve suyunu da ekleyin.

Ezilmiş sarımsakları ve gerekirse biraz daha sıcak suyu ekleyin. Tuz, karabiber ve pul biber ekleyerek kısık ateşte pişirmeye bırakın.

Köfteler için; kıymayı, tuzu ve karabiberi bir karıştırma kabında yoğurun ve küçük toplar yapın. Bir tavada az miktarda tereyağında pişirin.

Ispanakları doğrayın ve pişen çorbaya ekleyin. 5 dakika daha pişirin.

Son olarak kızarmış köfteleri ilave edin ve ocaktan alın. Sıcak olarak servis edin.

Kaynak: Milliyet

ETİKETLER:
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.