Dolar 35,7689
Euro 37,3665
Altın 3.213,24
BİST 10.082,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 16°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
16°C
Parçalı Bulutlu
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 16°C
Pts 12°C

Osmanlı mutfağının hamur işi lezzeti: Lalanga tanımı

Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşan Lalanga, hem kahvaltılarda hem de ana öğünlerde tüketilebilen nefis bir hamur kızartmasıdır. Osmanlı askerlerinin de sıkça tükettiği bu pratik tanım, lezzetiyle sofralarınıza farklı bir hava katacak!

Osmanlı mutfağının hamur işi lezzeti: Lalanga tanımı
30 Ocak 2025 13:22

Osmanlı mutfağında bilhassa süratli ve besleyici yemekler ortasında yer alan Lalanga, krep ile pişi ortasında bir lezzete sahiptir. Klâsik tanımlarda bazen peynir ve baharatlar eklenerek zenginleştirilir. Osmanlı mutfağında kıymetli bir yeri olan bu tanım, saray sofralarından yeniçeri mutfaklarına kadar uzanmıştır. Kahvaltılarda, çayın yanında ya da atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz Lalanga, epeyce kolay ve pratik bir halde hazırlanabilir. İşte Osmanlı mutfağından sofralarınıza gelen enfes Lalanga tarifi!

LALANGA TARİFİ

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı yoğurt (isteğe bağlı, daha yumuşak olması için)
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • Üzeri için rendelenmiş peynir yahut bal (isteğe bağlı)

Yapılışı

  1. Bir karıştırma kabına yumurtaları kırın ve düzgünce çırpın. Üzerine sütü, yoğurdu, tuzu ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  2. Karışıma azar azar unu ekleyerek pürüzsüz ve hafif akışkan bir hamur elde edene kadar çırpın. Hamurun kıvamı çok koyu olmamalıdır, akıcı bir kıvamda olmalıdır.
  3. Bir tavaya çokça sıvı yağ koyarak kızdırın. Yağın gereğince ısındığından emin olun, aksi takdirde Lalanga hamuru fazla yağ çeker.
  4. Bir kaşık yardımıyla hamuru kızgın yağa dökün ve gerili önlü altın sarısı rengini alana kadar kızartın.
  5. Kızaran Lalanga’ları kağıt havlu serili bir tabağa alarak fazla yağını süzün.
  6. Sıcak servis edin. Üzerine rendelenmiş peynir serperek tuzlu, bal dökerek tatlı olarak tüketebilirsiniz.

Denizlim Haber- denizlimhaber

ETİKETLER:
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.