Osmanlı mutfağının hamur işi lezzeti: Lalanga tanımı
Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşan Lalanga, hem kahvaltılarda hem de ana öğünlerde tüketilebilen nefis bir hamur kızartmasıdır. Osmanlı askerlerinin de sıkça tükettiği bu pratik tanım, lezzetiyle sofralarınıza farklı bir hava katacak!
Osmanlı mutfağında bilhassa süratli ve besleyici yemekler ortasında yer alan Lalanga, krep ile pişi ortasında bir lezzete sahiptir. Klâsik tanımlarda bazen peynir ve baharatlar eklenerek zenginleştirilir. Osmanlı mutfağında kıymetli bir yeri olan bu tanım, saray sofralarından yeniçeri mutfaklarına kadar uzanmıştır. Kahvaltılarda, çayın yanında ya da atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz Lalanga, epeyce kolay ve pratik bir halde hazırlanabilir. İşte Osmanlı mutfağından sofralarınıza gelen enfes Lalanga tarifi!
LALANGA TARİFİ
Malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı yoğurt (isteğe bağlı, daha yumuşak olması için)
- Kızartmak için sıvı yağ
- Üzeri için rendelenmiş peynir yahut bal (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Bir karıştırma kabına yumurtaları kırın ve düzgünce çırpın. Üzerine sütü, yoğurdu, tuzu ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Karışıma azar azar unu ekleyerek pürüzsüz ve hafif akışkan bir hamur elde edene kadar çırpın. Hamurun kıvamı çok koyu olmamalıdır, akıcı bir kıvamda olmalıdır.
- Bir tavaya çokça sıvı yağ koyarak kızdırın. Yağın gereğince ısındığından emin olun, aksi takdirde Lalanga hamuru fazla yağ çeker.
- Bir kaşık yardımıyla hamuru kızgın yağa dökün ve gerili önlü altın sarısı rengini alana kadar kızartın.
- Kızaran Lalanga’ları kağıt havlu serili bir tabağa alarak fazla yağını süzün.
- Sıcak servis edin. Üzerine rendelenmiş peynir serperek tuzlu, bal dökerek tatlı olarak tüketebilirsiniz.
Denizlim Haber- denizlimhaber