Dolar 38,8005
Euro 43,4129
Altın 4.003,32
BİST 9.604,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 24°C
Az Bulutlu
Denizli
24°C
Az Bulutlu
Per 25°C
Cum 30°C
Cts 28°C
Paz 27°C

Osmanlı’nın lezzetli ve besleyici sosu: Hibeş tarifi Denizlim Haber

Osmanlı mutfağının en özel mezelerinden biri olan Hibeş, tahin bazlı bir sos olup hem lezzeti hem de besleyici özellikleriyle sofralarda yerini alır. Sarımsağın, limon suyunun ve baharatların tahinle mükemmel uyumu sayesinde hazırlanan bu geleneksel lezzet, özellikle et ve sebze yemeklerinin yanında ya da ekmekle birlikte tüketilebilir.

Osmanlı’nın lezzetli ve besleyici sosu: Hibeş tarifi Denizlim Haber
5 Şubat 2025 17:21

Osmanlı mutfağı, yalnızca ana yemekleriyle değil, aynı zamanda zengin meze ve sos kültürüyle de dikkat çeker. Antalya mutfağının da önemli lezzetlerinden biri olan Hibeş, Osmanlı döneminde sofralarda sıkça tüketilen bir meze çeşidiydi.

HİBEŞ TARİFİ

Malzemeler

  • 1 su bardağı tahin
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 3 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı su (kıvamı açmak için)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

  1. Sarımsakları ezin ve limon suyuyla birlikte bir kaba alın.
  2. Karışımın biraz bekleyerek aromaların birbirine geçmesini sağlayın.
  3. Derin bir kaseye tahini koyun ve üzerine hazırladığınız sarımsak-limon karışımını ekleyin.
  4. Kimyon, toz kırmızı biber, karabiber ve tuzu da ilave ederek iyice karıştırın.
  5. Karışıma azar azar su ekleyerek kıvamını açın. Pürüzsüz ve yoğun bir kıvam elde edene kadar çırpın.
  6. Karışımı servis tabağına aldıktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirin ve isteğe bağlı olarak ekstra baharat serpiştirin.
  7. Hibeş’i sıcak pide, lavaş ekmeği veya kızarmış ekmek ile servis edebilirsiniz.
  8. Ayrıca ızgara etler, tavuk yemekleri veya sebze mezeleriyle birlikte de harika bir uyum sağlar.

Kaynak: Cumhuriyet

ETİKETLER: ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.