Dolar 35,8986
Euro 37,4188
Altın 3.312,59
BİST 9.719,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 8°C
Az Bulutlu
Denizli
8°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Oyun mu bağımlılık mı? çocuklarda ekran süresini kontrol altına alma

Çocuklar oyun oynamayı sever, ancak aşırı ekran süresi bağımlılığa dönüşebilir ve fiziksel, ruhsal, sosyal zararlar verebilir. Ebeveynler, net sınırlar koyarak, alternatif aktiviteler sunarak ve birlikte vakit geçirerek bu durumu dengelemelidir. Sağlıklı sınırlar, çocuğun gelişimine katkı sağlar.

Oyun mu bağımlılık mı? çocuklarda ekran süresini kontrol altına alma
5 Şubat 2025 15:24

”Bir oyun daha, lütfen!”

” Anne, biraz daha oynayayım!”

Bu cümleler ne kadar tanıdık, değil mi? Teknolojinin hayatımıza girmesiyle, çocuklar ekran başında vakit geçirmeyi çok seviyorlar. Oyun oynamak, çocukların gelişimine katkı sağlar, ama abartıldığında bu sağlıklı eğlenceden, bağımlılığa dönüşebilir. Peki sınırı nerede koymalıyız?

Ekran bağımlılığı, çocuğun yalnızca oyun saatlerinin uzamasıyla değil, aynı zamanda yemek yemeyi unutarak, ders çalışmayı ihmal ederek kendini gösterir. Fiziksel ve ruhsal sağlık, sosyal ilişkiler zarar görür. Bu noktada, ebeveyn olarak çocuğa sınır koymak, bazen sevgiden çok zor bir karar olabilir. Ancak ona olan sevginiz, doğru yolu bulmasına yardımcı olmak için net sınırlar koymayı gerektirir. Oyun süresiyle ilgili kararlar almak, çocuğunuza başka aktiviteler sunmak ve birlikte vakit geçirmek, oyun bağımlılığının önüne geçebilir. Onlara sadece ekran değil, gerçek dünyayı da sunmamız gerekir. Birlikte oyun oynamak, dışarıda vakit geçirmek ve sağlıklı ilişkiler kurmak, çocukların sanal dünyadan sıyrılmasına yardımcı olacaktır.

Sonuçta, çocuğa sağlıklı bir denge sunmak, onun sadece oyun oynamasına değil, aynı zamanda sosyal ve duygusal beceriler kazanmasına da katkı sağlar. Teknolojiye karşı sevgiyle koyduğumuz sınırlar, onun geleceğini şekillendirebilir.

ETİKETLER:
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.