Dolar 36,0129
Euro 37,1443
Altın 3.381,79
BİST 9.845,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 9°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
9°C
Parçalı Bulutlu
Pts 9°C
Sal 8°C
Çar 10°C
Per 12°C

Özvar: ‘Uluslararasılaşma strateji belgesi hazırlıyoruz’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, stratejik hedefleri arasında yer alan uluslararasılaşma konusunda “Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi” hazırladıklarını söyledi. Bu bağlamda dünyanın her yerindeki Türk bilim insanlarının envanteri oluşturulacak.  Türk üniversiteleri Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’da kampüs açacak.

Özvar: ‘Uluslararasılaşma strateji belgesi hazırlıyoruz’
9 Şubat 2025 15:02

 

Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi, Türkiye’yi yükseköğretimde uluslararası bir cazibe merkezi haline getirme vizyonu doğrultusunda, 12’nci Kalkınma Planı başta olmak üzere devletin üst politika belgeleri ışığında hazırlandı. Türk yükseköğretimini bölgesel ve küresel düzeyde akademisyen, öğrenci ve idari personel hareketliliği ile etkileşiminin odak noktası hâline getirmeyi hedeflediklerini belirten Erol Özvar, Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nin dikkat çeken başlıklarıyla ilgili şunları söyledi:

“Dünyanın her yerindeki Türk bilim insanlarının envanterini hazırlıyoruz. Bu envanterle Bilim Vatan’ı oluşturuyoruz. Bilim Vatan’ın sınırlarını dünyanın her bir yanındaki Türk bilim insanları bilimsel çalışmalarıyla oluşturacak. Türk bilim insanlarının bağını güçlendirilerek bu bağdan büyük bir güç birliği olacak. Üniversitelerimizin yurt dışında kampüs, fakülte, program gibi akademik birim açmaları teşvik edilecek. Bu amaçla Azerbaycan ve Özbekistan’dan sonra Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’da Türk üniversitelerinin kampüsleri açılacak. Özellikle yüksek teknoloji, mühendislik, tıp ve fen bilimleri gibi stratejik alanlarda uzmanlaşmış uluslararası mezunlar Türk üniversitelerine ve sanayiye kazandırılacak. Uluslararası saygınlığa sahip bilim insanlarının Türk üniversitelerinde kısa ve uzun süreli çalışmaları için gerekli düzenleme ve teşvikler genişletilecek.

YURT DIŞI ARAŞTIRMA BURSLAR TEŞVİK EDİLECEK
Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı güçlendirilecek. Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının 500 bini aşarak ülkemizin uluslararası öğrenci küresel payının yüzde 6,25’e çıkarılması sağlanacak. Akademisyenlerin doktora ve doktora sonrasında yurt dışındaki seçkin üniversite ve araştırma merkezlerinde çalışmaları yurt dışı araştırma bursu programları vasıtasıyla teşvik edilecek. Uluslararası öğrencilerin ülkemize gelişinde rol oynayan aracı eğitim ve danışmanlık şirketlerine yönelik hukuki, idari ve akreditasyonlarına yönelik düzenlemeler yapılacak.”

TÜRKİYE OECD ÜLKELERİNİN ORTALAMASININ ÜZERİNDE
YÖK’ten yapılan açıklamaya göre; Avrupa yükseköğretim alanının en çok öğrenciye sahip ülkesi olan Türkiye, 350 bin uluslararası öğrencisiyle dünyanın da en fazla uluslararası öğrenciye sahip 8’inci ülkesi. Türkiye’deki uluslararası öğrencilerin toplam öğrenci sayısı içindeki payı yüzde 7,49’luk oranla, yüzde 6,62 olan OECD ülkeleri ortalamasının üzerinde bulunuyor.  Nitelikli uluslararası öğrencilerin yükseköğretim sistemine kazandırılması amacıyla uluslararası öğrencilerin üniversitelere kabullerinde değerlendirilen TR-YÖS’ün uluslararası düzeyde tanınan bir sınav haline getirilmesi amaçlanıyor. Strateji belgesinde Uluslararası mezunların Türkiye’nin Ar-Ge ekosistemine katkıda bulunmalarının, Türkiye’nin uluslararası itibarını ve küresel işgücü piyasasındaki rekabet gücünü artıracağına dikkat çekildi.

ÖĞRETİM ELEMANI YÜZDE 5’E YÜKSELECEK
Bu bağlamda toplam öğretim elemanları içindeki payı yüzde 1.57 olan uluslararası öğretim elemanı oranının yüzde 5’e yükseltilmesi hedefleniyor. Belgede yer alan hedeflere göre, yükseköğretim kurumları öğrenci ve öğretim elemanı değişimi konusunda teşvik edilerek, dünya genelindeki hareketliliğin çeşitliliğinin, sayısının ve niteliğinin artırılmasına yönelik politikalar geliştirilecek. Uluslararası iş birliği anlaşmaları, ortak eğitim-öğretim programları, ortak yürütülen projeler ve bilimsel etkinliklerin artırılması konusunda politikalar belirlenerek üniversiteler bu konularda teşvik edilecek.

TÜRK ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ MARKA OLACAK
Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı Veri Bankası, Türk Dünyası Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Ajansı ve Türk Devletleri Teşkilatı Yükseköğretim Vakfı kurulacak. Türk Üniversiteler Birliğinin (TÜRKÜNİB) akademik dünyada bir marka olarak ortaya çıkması için bu birliğe katılan üniversitelerin çalışmaları desteklenecek. Özellikle başka ülkelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak yüksek lisans ve doktora düzeyinde yabancı dilde eğitim veren programların sayısı ve niteliği artırılacak.

 

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.