Dolar 35,8440
Euro 37,2194
Altın 3.225,97
BİST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 17°C
Açık
Denizli
17°C
Açık
Paz 16°C
Pts 11°C
Sal 8°C
Çar 7°C

Pirinç tiplerini tespit edebilen yazılım

Hitit Üniversitesinde geliştirilen yapay zeka takviyeli yazılımla, pirinç cinslerinin yüzde 95 doğruluk oranıyla tespit edilebildiği bildirildi.

Pirinç tiplerini tespit edebilen yazılım
1 Şubat 2025 02:51

Hitit Üniversitesinde, Türkiye’de çeltik üretiminde “Osmancık pirinci” ile öne çıkan Çorum’da pirinç çeşitlerinin yapay zeka kullanılarak birbirinden ayırt edilmesine dönük proje hazırlandı.

İhtisaslaşmanın akabinde kurulan Makine ve İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (MİTAM) yürütülen proje kapsamında Osmancık ilçesinden elde edilen 5 farklı pirinç tipinden 3 bin 600 manzara yapay zekaya öğretildi.

Yapılan denemeler sonucu pirinç çeşitlerini tespit ederek farklı cinsleri ayırabilen ve pirincin kalitesini değerlendirebilen yazılım geliştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu öğretim vazifelisi Dr. Berkay Emin, pirinç cinslerinin yetiştiği bölgeye nazaran farklılık gösterdiğini, tane boyutu, biçimi, görseli üzere durumların pirincin kalitesinin belirlenmesinde değerli bir rol oynadığını bildirdi.

Yapay zeka takviyeli, yenilikçi bir usul geliştirerek pirinç sanayisine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Emin, “Bu doğrultuda pirinç cinslerinin tespit edilmesi, farklı pirinç çeşitlerinin ayrıştırılması ve pirinç tiplerinin kalitesinin kıymetlendirilmesi hususlarında bir program geliştirdik. Osmancık ilçesinden temin ettiğimiz 5 pirinç tipini kullanılarak yaklaşık 3 bin 600 imaj elde edildi ve bu imajlar çeşitli ön süreçler yapıldıktan sonra yapay zeka modellerinde eğitimlerimizi gerçekleştirdik. Yaklaşık 10 ay süren çalışmamızın sonucunda hibrit derin öğrenme modelini laboratuvar kapsamında geliştirdik ve bu sayede yüzde 95 doğruluk oranı elde ettik.” sözlerini kullandı.

Çalışmada Osmancık 97, İskender, Gala, Yatkın ve Rekor pirinç çeşitlerini değerlendirdiklerini aktaran Emin, ilerleyen kademelerde yazılımı farklı çeltik cinsleri ve tarım eserlerini de kapsayacak biçimde geliştireceklerini kaydetti.

Denizlim Haber- denizlimhaber

ETİKETLER: ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.