Ramazan Helvası: 64 Yıldır Aile Sırrı Olarak Saklanan Tatlı
Sadece Ramazan ayında yapılıyor, tarifini kimse bilmiyor Aile sırrı olarak saklanan tarifiyle bu tatlı sadece ramazan ayında yapılıyor Tarifi sır gibi saklanan tatlı 64 yıldır sadece ramazan ayında yapılıyor BURSA – Bursa’da sadece ramazan ayında …
Sadece Ramazan ayında yapılıyor, tarifini kimse bilmiyor
Aile sırrı olarak saklanan tarifiyle bu tatlı sadece ramazan ayında yapılıyor
Tarifi sır gibi saklanan tatlı 64 yıldır sadece ramazan ayında yapılıyor
BURSA – Bursa’da sadece ramazan ayında yapılan ve tarifi sır gibi saklanan tatlı büyük rağbet görüyor.
Helvacıoğlu tarafından 1960 yılında yapılmaya başlanan ramazan helvası tatlısı çok beğenilince talep görmeye başladı. O zamandan itibaren yapılan tatlı bugün torunu Mehmet Çolakgil, tarafından yapılmaya devam ediyor. Üç kuşaktır lezzetini koruyan ramazan helvası un, su ve yağ karışımıyla, tatlı şerbete yatırılarak hazırlanıyor. Tarifi sadece aile tarafından bilinen tatlının sırrı kimseye söylenmezken sadece Ramazan ayına özel hazırlanan tatlı büyük talep görüyor. Bu tatlının lezzetini duyan şehir dışından gelenler oluyor. Tatlının içerisindeki formülün gizli ve sırrının kimseye verilmediğini dile getiren Mehmet Çolakgil, “Helvacıoğlu firmasının üçüncü kuşak üreticisiyim. Yaklaşık 110 yıldır bu işi yapıyoruz. Dedemizden gelen bir üretim şekliyle, klasik olarak üretim yapıyoruz. Hiçbir şekilde glikoz kullanmıyoruz ürünlerimizde. Bu tatlı, Ramazan ayında çıkan ve Bursa’ya has olan çok eski bir tatlıdır. Genellikle helvacıların yaptığı bir tatlıdır. İçerisinde maya yoktur ve kullanmıyoruz. Tatlının içerisinde un, yağ, şeker ve tabii ki özel katkılar yer alır. Ancak bu özel katkıların tam formülü, babamızdan ve dedemizden gelen bir gelenek olarak paylaşmıyoruz ve sırrımızı kimseye söylemiyoruz. Bu yüzden formülümüzü veremiyoruz. Kesinlikle hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz. Ürünlerimiz her zaman kaliteli ve sağlıklıdır” diye belirtti.
“Ramazan helvasının kilosu 400 lira”