Dolar 36,4384
Euro 38,2228
Altın 3.376,47
BİST 9.911,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 16°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
16°C
Parçalı Bulutlu
Sal 18°C
Çar 20°C
Per 21°C
Cum 21°C

Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi: Niğde Tahinli Pide

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi: Niğde’nin tescilli lezzeti tahinli pide NİĞDE – Niğde mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alan ‘Niğde tahinlisi’ iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Niğde’deki …

Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi: Niğde Tahinli Pide
3 Mart 2025 21:39

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi: Niğde‘nin tescilli lezzeti tahinli pide

NİĞDE – Niğde mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alan ‘Niğde tahinlisi’ iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Niğde’deki fırınlarda tahinli pide mesaisi başladı. Türk Patent ve Marka Kurumunca 2020 yılında coğrafi işaret belgesiyle tescillenen ‘Niğde tahinlisi’ lezzeti, sağlıklı olması ve tok tutma özelliği ile kentte sahur sofralarının olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Babasından öğrendiği mesleği sürdüren Murat Yenel, özenle hazırlanan tahinli pidenin tokluk hissi ve susatmayan bir yapıya sahip olduğunu söylediği açıklamasında bayatlama süresi uzun olan pide için Türkiye’nin birçok ilinden sipariş aldıklarını anlattı. Yenel; “Çok şükür bu mesleğe mensubum ve severek yapıyorum. Babamdan almış olduğum mesleğe babamla birlikte devam ediyorum. Tahini pide sahurda olmazsa olmazdır. Çay ve hoşafla çok güzel oluyor, tok tutuyor. Diğer illerde de yapılıyor ama bu kadar güzel olmuyor. Niğde’ye özgü coğrafi işaretli bir lezzet bu. Ramazan’da insanlar çalışıyor, susuyor, acıkıyorlar ama sahurda tahinli pide ile çay, hoşafı beraber tüketilirse iftara kadar acıkmıyorsunuz. Fiyatlar işletmelere göre değişiyor benim işletmemde 500 gram tahinli pide 100 lira. 24 saat hizmet veriyoruz, hiç uyumadan sabaha da tahini pide üreteceğiz” dedi.

Esmer un, şeker, maya, su ve bolca kullanılan tahin karışımından elde edilen hamurun belli dinlenme aşamalarından sonra 10 dakika fırında pişirilmesiyle hazırlanan tahinli pide, diğer illerden de yoğun talep görüyor. Tahinli pidenin bayatlama süresinin uzun olması nedeniyle il dışından da yoğun talep gördüğünü söyleyen Yenel; “Türkiye sınırları içerisinde her yere kargo ile gönderiyoruz. Nasıl ki Adana kebap, Adana’ya özgü bir lezzet ise, tahinli pide de, Niğde’ye özgü bir lezzettir” diye konuştu. Yarım asırdır tahinli pide üreten Ali Rıza Yenel ise yerel lezzet tahinli pidenin yapım aşamasını anlattı.

Yenel; “Ben, oğlum ve onun oğlu hep birlikte çalışıyoruz. Niğde haricinde illerde de üretiliyor ama en fazla üretilen yer Niğde. Tahinli pideyi açıyoruz, sarıyoruz, dinlendiriyoruz ve son aşama olarak fırına veriyoruz. Ramazan ayında çok talep görüyor. Tok tutuyor ve herkes yapmadığı için de yoğun talep görüyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / SEMA TEKELİ – Genel
ETİKETLER: , , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.