Dolar 36,4935
Euro 37,8900
Altın 3.346,41
BİST 9.658,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 14°C
Hafif Yağmurlu
Denizli
14°C
Hafif Yağmurlu
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 15°C

Ramazan’da kabızlıkla savaşın: İftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler

Ramazan ayında oruç tutarken kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarından kaçınmak için su tüketimine özen gösterin, lifli gıdalara ağırlık verin ve probiyotiklerle destekleyin. Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, sahur ve iftar arasında düzenli sıvı alımının önemine dikkat çekerken, ağır ve yağlı gıdalardan kaçınılmasını öneriyor.

Ramazan’da kabızlıkla savaşın: İftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler
27 Şubat 2025 14:07

Ramazan ayında oruç tutarken kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sorunları sıkça yaşanabiliyor. Liv Hospital Samsun Gastroenteroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, bu sorunlardan kaçınmak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktaları paylaştı.

SU TÜKETİMİ

Oruç tutarken uzun süre susuz kalmak, kabızlığın en önemli nedenlerinden biridir. Bu nedenle iftar ve sahur arasında bol su içmek büyük önem taşıyor. Uzm. Dr. Ecemiş, “İftar ve sahur arasında en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin. Suyun yanı sıra şekersiz komposto, ayran, bitki çayları gibi sıvıları da tüketebilirsiniz.” dedi.

LİFLİ GIDALAR

Sahurda ve iftarda lifli gıdalara ağırlık verilmesi, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Tam tahıllı ekmek, yulaf, kuru baklagiller, sebze ve meyve gibi lif açısından zengin gıdalar, sofradan eksik edilmemeli. Ayrıca kuru meyveler, özellikle kuru kayısı, kuru erik ve incir gibi gıdalar, lif içeriği sayesinde kabızlığa iyi gelir.

PROBİYOTİKLER

Yoğurt gibi probiyotik içeren gıdalar, bağırsak florasını düzenleyerek sindirim sistemini destekler. Bu tür gıdaların, özellikle Ramazan ayında düzenli olarak tüketilmesi önerilir.

YAĞLI VE AĞIR GIDALARDAN KAÇININ

İftarda ve sahurda yağlı, kızartılmış ve ağır gıdalardan uzak durmak önemlidir. Bu tür gıdalar sindirimi zorlaştırarak hazımsızlığa ve kabızlığa neden olabilir. Uzm. Dr. Ecemiş, yemekleri yavaş yemenin ve iyice çiğnemenin hazımsızlığı önlemeye yardımcı olacağını belirtti.

DÜZENLİ EGZERSİZ

İftar sonrası hafif egzersizler yapmak, sindirim sistemini harekete geçirir ve kabızlık sorununu önler. Özellikle yürüyüş gibi hafif aktiviteler, sindirimi kolaylaştırır.

DİĞER ÖNERİLER

Sahurda kahve ve çay tüketimini sınırlamak gerekir. Kafein, vücuttan su atımını artırarak kabızlığa yol açabilir. İftardan sonra rezene veya papatya çayı içmek, sindirimi rahatlatır ve hazımsızlığı engeller. Uzun süreli kabızlık yaşayan kişilerin, altta yatan sağlık sorunlarını belirlemek için bir doktora başvurması önerilir.

SAHUR VE İFTAR MENÜSÜ ÖNERİSİ
Sahur:

  • 1 kâse yulaf ezmesi (süt veya yoğurt ile)
  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • 1 porsiyon meyve (örneğin, elma veya armut)
  • 1 avuç içi kadar ceviz veya badem
  • Bol su

İftar:

  • 1-2 adet hurma
  • 1 kâse mercimek çorbası
  • 1 porsiyon ızgara tavuk veya balık
  • Bol yeşillikli salata
  • 1 kâse yoğurt
  • Bol su
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.