Dolar 36,4384
Euro 38,2228
Altın 3.376,47
BİST 9.911,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 16°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
16°C
Parçalı Bulutlu
Sal 18°C
Çar 20°C
Per 21°C
Cum 21°C

Ramazan’ın Vazgeçilmezi: Tahinli Pide

Odun ateşinde pişirilen iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi: ‘Tahinli pide’ Konya’da Ramazan ayına özel yapılan, hamur ile tahinin karışımından elde edilen lezzet ilgi görüyor KONYA – Konya’ya özgü tahinli pide, Ramazan ayında vatandaşların …

Ramazan’ın Vazgeçilmezi: Tahinli Pide
3 Mart 2025 21:38

Odun ateşinde pişirilen iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi: ‘Tahinli pide’

Konya’da Ramazan ayına özel yapılan, hamur ile tahinin karışımından elde edilen lezzet ilgi görüyor

KONYA – Konya’ya özgü tahinli pide, Ramazan ayında vatandaşların vazgeçilmezi oldu. Sade, kaymaklı, cevizli, fıstıklı gibi çeşitleri bulunan, isteğe göre farklı malzemelerle de yapılabilen tahinli pide, hem normal tüketiliyor hem de şerbetli tatlı olarak sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Ramazan ayı dolayısıyla fırınlardaki hareketlilik artarken, sadece Ramazan ayına özel pişirilen hamur ve tahinden yapılan Konya’nın Kadınhanı ilçesine özgü bir lezzet olan tahinli pide ilgi görüyor. Sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan bu lezzet hazırlanırken, ustaların ellerinde ince bir şekilde açılan hamur tahinle yoğurularak bir süre dinlenmeye bırakılıyor. Daha sonra tepsilere alınan tahinli pide hamuru pişmesi için meşe odununda ısıtılmış kara fırına sürülüyor.

“Tok tutması, susatmaması yönünden çok güzel bir yiyecektir”

Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetinin hazırlanışını anlatan Yemenici, “Tahinli pideyi hazırlarken hamuru yoğuruyoruz. Bu hamurumuzu tahinle ve tahinin içinde belli oranda yağ ile beraber güzelce harmanlıyoruz. Daha sonra bu lezzet özel tepsilerine yerleştirilir son olarak tekrar üzerine tahin sürülür oradan da dinlenmeye alırız. Belli süreleri var hamurun kendine gelmesi, kabarması için. Bu aşamaların ardından meşe odunuyla yaktığımız kara fırınımızda pişirilir” şeklinde konuştu.

“İftar sofralarında ekmek kadayıfı formatında diyebildiğimiz güzel bir tatlı olur”

Tahinli pidenin 2 farklı lezzet olarak tüketebildiğini belirten Fatih Yemenci, “Normal pide olarak tüketebiliriz yanında çay, komposto, kola gibi içeceklerle. Sahurda veya iftar sonraları çayla birlikte yenebilir. Ayrıca üzerine şerbet dediğimiz kestirmesini döktüğümüz zaman iftar sofralarında ekmek kadayıfı formatında diyebildiğimiz güzel bir tatlı olur. Fiyatlarımız orijinal dediğimiz sadece tahinli pidemiz 180 lira, cevizli pidemiz 220 lira, cevizli tereyağlı ya da cevizli kaymaklı çeşitlerimiz de 250 lira. Buraya gelemeyen müşterilerimize de internet ortamından siparişlerle ulaştırabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Her yıl severek tahinli pide tükettiğini ifade eden İsmet Çiftçi ise, “Tahinli pide bizde vazgeçilmez, severek yiyoruz. Aslen biz Kadınhanılıyız. Kadınhanılı olarak burada yapan bir ustamız olunca tercihimiz oluyor. Cevizli ve sade tahinli pidemizi aldık. Her Ramazan severek tüketiyorum” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İBRAHİM YETKİN – Genel
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.