Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 5°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
5°C
Parçalı Bulutlu
Cts 4°C
Paz 5°C
Pts 10°C
Sal 10°C

Saray mutfağının gizli sırrı ortaya çıktı! Hünkar beğendi böyle yapılmalıymış

Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen hünkar beğendi yemeği sofralara yakışan geleneksel lezzetlerden bir tanesi. Geçmişten günümüze hala severek yenilen bu yemeğin yapımı karmaşık gibi gözükse de aslında oldukça basit. Ancak yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunuyor.

Saray mutfağının gizli sırrı ortaya çıktı! Hünkar beğendi böyle yapılmalıymış
18 Şubat 2025 22:26

Osmanlı mutfağının incisi, hafızalarda iz bırakan lezzetlerinden biri olan hünkar beğendi, adeta bir şölene dönüşen bir yemeğin ta kendisidir. Ancak bu muhteşem yemeğin nasıl yapıldığı konusunda uzun süre gizemlerle doludur. Ancak merak etmeyin! Usta aşçılar saray mutfağının gizli sırrını verdi. Hünkar beğendi meğer böyle yapılmalıymış…

SOSUN KIVAMI ÖNEMLİ

Hünkar beğendinin en kritik aşaması, beğendi sosunun mükemmel kıvamını yakalamaktır. Bu aşama, yemeğin lezzetini belirleyen temel unsurlardan biridir. Beğendi sosu, yoğun bir kıvama sahip olmalıdır, neredeyse kremamsı bir dokuya ulaşmalıdır. Bu nedenle, unun kavrulması ve sütün eklenmesi sırasında kıvamın dikkatlice kontrol edilmesi gerekmektedir. Unun kavrulması sırasında sürekli karıştırarak homojen bir yapı elde edilmeli ve süt eklenirken sosun kıvamı kontrol edilmelidir.

HÜNKAR BEĞENDİ TARİFİ

Malzemeler:

300g kuşbaşı et

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 büyük boy soğan

1 yeşil biber

2 domates

2 yemek kaşığı domates salçası

2 su bardağı sıcak su

Tuz, karabiber

Beğendi için:

4 adet orta boy patlıcan

1 su bardağı süt

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

Tuz

1 su bardağı kaşar rendesi

Hazırlık:

Patlıcanları közleyin, kabuklarını soyun ve doğrayın.

Bir tencerede tereyağı eritin, unu ekleyip kavurun.

Kavrulmuş una sütü azar azar ekleyerek karıştırın.

Patlıcanları ekleyip ezerek karıştırın, ardından tuzu ve kaşar rendesini ekleyin ve karıştırın.

Kaşarlar eriyip iyice karıştığında ocaktan alın.

Et Yemeği Hazırlığı:

Başka bir tavada zeytinyağını ısıtın, kuşbaşı etleri ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun.

İnce doğranmış soğan ve biberleri ekleyin, yumuşayana kadar kavurun.

Salçayı ekleyip karıştırın, ardından doğranmış domatesleri ekleyin.

Sıcak suyu ilave edip etler pişene kadar pişirin.

Tuz ve karabiberle tatlandırın, ocaktan alın.

Servis:

Servis tabağına önce beğendiyi yayın, üzerine etli karışımı dökün ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun!

 

Kaynak: Milliyet

ETİKETLER:
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.