Dolar 38,0300
Euro 43,2725
Altın 3.958,74
BİST 9.380,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 13°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
13°C
Parçalı Bulutlu
Per 12°C
Cum 14°C
Cts 16°C
Paz 17°C

Suriye Pasajı nerede? Suriye Pasajı tarihi

Tarihi Suriye Pasajı’nda yangın çıktı. Yangın nedeniyle olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Peki, Suriye Pasajı nerede? Suriye Pasajı tarihi

Suriye Pasajı nerede? Suriye Pasajı tarihi
30 Mart 2025 00:38

Beyoğlu’nda, tarihi Suriye Pasajı‘nda çıkan yangına itfaiye ekiplerince müdahale ediliyor. Peki, Suriye Pasajı nerede? Suriye Pasajı tarihi

SURİYE PASAJI NEREDE?

Beyoğlu’nun en eski ve en büyük pasajlarından biri olan neoklasik tarzdaki yapı, Fransızca Cité de Syrie ismi ile de bilinir.

1901-1908 arasında birbirinden bağımsız üç apartman olarak inşa edilmiş, binaların birbirine farklı noktalardan köprülerle bağlanması sonucu günümüzdeki yapı ortaya çıkmıştır. Pasajın İstiklâl Caddesi’ne, Gönül Sokağı’na (Eski Timoni Sokak), Orhan Adlı Apaydın Sokağı’na (Eski Piremeci Sokak) açılan birer kapısı vardır.

Alt katı çarşı, üst katı konut olarak kullanılır. Pasaj, 1911 yılında açılan Santral Sineması’na ev sahipliği yapmıştır.

SURİYE PASAJI TARİHÇESİ

1901-1908 yılları arasında birbirinden bağımsız üç apartman olarak inşa edildi. Ürdün Kralı Hüseyin’in yakın akrabalarından Hasan Halbuni Paşa ile zamanın İstanbul Ticaret Odası başkanı olan dayısı Mehmet Abud Efendi desteği ile inşaası başlayan yapının projesi mimar Demetre Th. Bassiladisê aittir. Pasajın orijinal mimarisinde 36 dükkan, 42 daire ve 2 büyük mağaza bulunur. Üç apartman, zamanla birbirine farklı noktalardan köprülerle bağlanmış ve günümüzdeki yapı ortaya çıkmıştır.

İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’ndan sonra elektrik ve hava gazı bağlanan ilk bina olduğu rivayet edilir. Binaya sonradan asansör ilave edilmiştir.

Pasajda 1911 yılında Santral Sineması (Cine Central) açılmıştır.[5] Salon sonraki dönemlerde “Şafak Sineması”, “Cumhuriyet Sineması” ve “Zafer Sineması” adlarını aldı.

Suriye Pasajı, farklı kültürlere mensup şahsiyetlere, ailelere, bürolara, işletmelere ev sahipliği yapmıştır. Fransızca Stamboul gazetesinin matbaası, Apoyevmatini adlı Rumca gazete ile Ermenice Nor Marmara gibi azınlık gazetelerinin merkezleri burada hizmet vermiştir.

Günümüzde Suriye Pasajı’nda dericiler, kürkçüler, kahvehane ve çay evleri ile binanın dış kısmında yer alan restoranlar bulunmaktadır.[5] Dizilere, filmlere, kliplere dönem kostümleri temin eden bir ikinci el eşya dükkanı pasaj içinde geniş yer tutmaktadır ve müze gibi gezilir.

Suriye, Mısır ve Türkiye uyruklu birçok hissedarın ortak mülkiyetinde olan Suriye Pasajı, 1995 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından 1. derecede tarihî eser olarak tescil edildi.[2] 2001 yılında tescilin devamı ilan edilmiştir

ETİKETLER:
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.