Dolar 35,9608
Euro 37,1694
Altın 3.259,48
BİST 9.843,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 11°C
Hafif Yağmurlu
Denizli
11°C
Hafif Yağmurlu
Sal 9°C
Çar 8°C
Per 8°C
Cum 9°C

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, TÜBİTAK’ı Ziyaret Etti

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu üyeleri, TÜBİTAK’ı ziyaret ederek Türkiye’nin en güçlü süper bilgisayarı ARF ACC hakkında bilgi aldı. Ziyaret kapsamında yapay zeka stratejileri ve teknoloji kullanımı hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, TÜBİTAK’ı Ziyaret Etti
4 Şubat 2025 13:35

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu üyeleri, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu’nu (TÜBİTAK) ziyaret etti.

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez başkanlığındaki komisyon üyelerine, TÜBİTAK Başkanı Orhan Aydın’ın ev sahipliğinde yetkililer tarafından bilgilendirme yapıldı. Komisyon ayrıca, TÜBİTAK ULAKBİM Veri Merkezi’ni de ziyaret ederek Türkiye’nin en güçlü süper bilgisayarı olan ARF ACC hakkında araştırmacılardan detaylı bilgi aldı. ARF ACC’nin Türkiye’nin dijital ve teknolojik dönüşüm sürecinde kritik bir rol oynadığı, son yapılan dünya sıralamasında 230’uncu, enerji verimliliğinde ise 26’ncı olduğu aktarıldı.

Ziyaret kapsamında, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi kapsamında TÜBİTAK’ın üstlendiği roller hakkında bilgi verildi. Türkçe büyük dil modelinin geliştirilmesi, Türkiye’yi küresel oyuncu haline getirecek işlemci altyapısının oluşturulması, yapay zeka girişim ekosisteminin geliştirilmesi, ekosistem oluşturma amaçlı Ar-Ge ve yenilik projeleri destek çağrıları ve yapay zekanın sosyo-ekonomik etki ölçümüne yönelik analizler bunlar arasında yer aldı. Sunumda TÜBİTAK’ın finans teknolojileri, akıllı üretim sistemleri, akıllı tarım, gıda ve hayvancılık teknolojileri, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik, akıllı eğitim teknolojileri tematik alanlarında destek verdiği ifade edildi.

‘DİJİTAL TEKNOLOJİLERİN TOPLUM YARARINA KULLANILMASI İÇİN ADIM ATIYORUZ’

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez, insanlık tarihindeki teknolojik ilerlemelere ve yapay zeka alanındaki gelişmelere dikkat çekti. Geçen yüzyılın son çeyreğinde elektronik teknolojilerdeki gelişimle birlikte, bilgisayarlar ve diğer dijital cihazların insan hayatına girdiğine dikkat çeken Dönmez, “Özellikle bu asrın son yıllarında, artık organlarımızı ikame etmek üzere değil, aklımızı taklit edebilecek yeni teknolojilerle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Yapay zekanın insan aklını taklit etme potansiyelinin, büyük bir teknolojik devrim sunduğunu belirten Dönmez, “Her yeni teknoloji, insanoğluna faydalar sağlamakla birlikte, doğru kullanılmadığı takdirde tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Toplumların kötü amaçlarla bu teknolojiyi kullanabilme riski de bulunmaktadır” dedi.

Komisyon olarak, yapay zeka ve dijital teknolojilerin toplum yararına en etkili şekilde kullanılması için gerekli adımları atacaklarını belirten Dönmez, “Araştırmalarımıza devam ederek, insanımızın bu yeni kazanımlardan en iyi şekilde faydalanabilmesi için doğru yönde adımlar atmaya kararlıyız. Yerli ve milli teknolojilerin kullanılmasını önemsiyoruz” diye ekledi.

‘STRATEJİK ARAŞTIRMALARA İMZA ATIYORUZ’

TÜBİTAK Başkanı Orhan Aydın da yapay zekanın dijital dönüşüm süreçlerinde verimlilik, otomasyon ve karar alma mekanizmalarını iyileştirme kapasitesiyle hem bir hızlandırıcı hem de stratejik bir gereklilik olarak öne çıktığını belirtti. Aydın güçlü bir altyapı, ileri düzeyde veri analitiği yetkinliği ve bu süreçleri yönlendirebilecek nitelikli insan kaynağının, yapay zeka alanındaki başarının ve sürdürülebilir gelişimin temel taşlarını oluşturduğunu söyledi. TÜBİTAK’ın yapay zeka alanında kamu, üniversiteler ve özel sektöre sağladığı Ar-Ge ve yenilik destek mekanizmalarına değinen Aydın, “Disiplinlerarası bir alan olarak yapay zekayı tüm destek ve burs programlarında öncelikli alan olarak konumlandırıyoruz” diyerek desteklenen projelerden elde edilen çıktıları paylaştı.

Yetkin insan kaynağı yetiştirilmesi için teknoloji öğretiminin temel bir unsur olduğunu belirten Aydın, mevcut beceri ve yetkinliklerin güncellenmesi ve ileri seviyeye taşınması için bilgi paylaşım ağları ve uluslararası iş birliklerinin kritik rol oynadığını, TÜBİTAK’ın bilim insanı destekleri ve burslarını bu amaç doğrultusunda yürüttüklerini söyledi. Aydın, “Yapay zeka ve büyük veri alanlarında küresel arenada rekabet gücümüzü artırmak için TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü başta olmak üzere Araştırma Merkez ve Enstitülerimiz aracılığıyla stratejik araştırmalara imza atıyoruz” dedi.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.