Türkşeker’den şeker gibi ihale
Özelleştirme İdaresi tarafından bünyesindeki 10 fabrikanın özelleştirilmesi ile öz kaynakları eksiye düşen Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü, ihale skandalları ile gündeme gelmeye devam ediyor. Pancar çiftçilerine dağıtılmak üzere gübre …
Özelleştirme İdaresi tarafından bünyesindeki 10 fabrikanın özelleştirilmesi ile öz kaynakları eksiye düşen Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü, ihale skandalları ile gündeme gelmeye devam ediyor.
Pancar çiftçilerine dağıtılmak üzere gübre ihalesine çıkılmış 150 milyon liralık işi Pankobirlik almıştı. Gübreler olması gereken değerlerin altında çıkınca vurgun ortaya çıkmıştı.
TÜRKŞEKER’DEN ŞEKER GİBİ İHALE
Gerçek Gündem’den Rıfat Kırcı’nın haberine göre; mevcutta 15 şeker fabrikası bulunan Türkşeker, ‘koruyucu giyim yardımı’ başlığıyla eşarp ve takım elbise satın alımına ilişkin ihale imzaladı.
Yapılan sözleşmeye göre maliyetin yüzde 157 üzerinde ödeme yapıldı.
Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü’nün geçen eylül ayında çıktığı ihaleye 3 şirket tarafından katılım sağlandı. Şirketlerden birinin teklifi geçersiz sayılırken ihalenin kazananı Müşerref Sürmeli oldu.
2 Eylül 2024 tarihinde imzalanan sözleşmeye göre Sürmeli’den 42 adet eşarp, 42 adet kadın takım elbise, 183 adet kravat ve 183 adet erkek takım elbise satın alındı.
Söz konusu işin maliyeti ihale sözleşmesinde 387 bin lira olmasına rağmen Sürmeliye 998 bin lira ödendi. Giyim yardımlarının Türkşeker bünyesinde bulunan 15 şeker fabrikasına, 1 makine fabrikasına ve genel müdürlüğe gönderileceği bildirildi.
KORUYUCU KIYAFET BAŞKA GİYİM YARDIMI BAŞKA
Çalışma yaşamı uzmanı Hüseyin İrfan Fırat, koruyucu giyim yardımı ile giyim yardımı arasındaki farka da dikkat çekti.
Fırat koruyucu giyim yardımının, işçilerin güvenliğini sağlamak için baret, gözlük gibi koruyucu ekipmanları kapsadığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:
“Giyim yardımı çalışanlara toplu sözleşme veya sözleşme ile sağlanmış ayni bir sosyal yardım kalemidir. 6331 sayılı işçi sağlığı ve iş güvenliği kanunu kapsamında bazı iş kollarında çalışanlara verilmesi zorunlu koruyucu malzeme ve kıyafetlerle giyim yardımını birbirinden ayırmak gerekir.”