Dolar 36,4482
Euro 38,4270
Altın 3.407,35
BİST 9.898,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 17°C
Açık
Denizli
17°C
Açık
Çar 20°C
Per 21°C
Cum 21°C
Cts 21°C

Ünlü şeflerden yumurta pişirmenin püf noktaları

Ünlü şeflerden mükemmel yumurtanın sırları! Doğru tekniklerle lezzeti zirveye taşıyın.

Ünlü şeflerden yumurta pişirmenin püf noktaları
4 Mart 2025 11:07

Yumurta, mutfağın en temel malzemelerinden biri olmasına rağmen, mükemmel bir şekilde pişirmek ustalık gerektirir. Dünyaca ünlü şefler, yumurtayı en iyi şekilde pişirmenin inceliklerini paylaşarak lezzeti zirveye taşıyor. İşte profesyonel şeflerden yumurta pişirmenin püf noktaları…

1. Mükemmel Çırpılmış Yumurta İçin Düşük Isı Kullanın

Ünlü şef Gordon Ramsay’e göre, çırpılmış yumurta yaparken en önemli kural düşük ısıda pişirmektir. Yumurta, sürekli karıştırılarak pişirildiğinde kremsi ve pürüzsüz bir kıvam kazanır. Ayrıca, pişirme sırasında ara ara ocaktan almak yumurtanın fazla pişmesini önler.

2. Omlet Yaparken Az Malzeme Kullanın

Fransız şef Julia Child, omletin hafif ve kabarık olması için içine az miktarda malzeme eklenmesi gerektiğini savunur. Yumurtayı aşırı çırpmamak ve çok fazla malzeme eklememek, omletin daha dengeli bir kıvamda olmasını sağlar.

3. Haşlanmış Yumurtada Zamanlama Önemlidir

Michelin yıldızlı şef Alain Ducasse’a göre, haşlanmış yumurtanın kıvamını belirleyen en önemli faktör süre ve sıcaklıktır:

Kaynar suda 4-5 dakika: Rafadan yumurta

Kaynar suda 6-7 dakika: Orta kıvamlı yumurta

Kaynar suda 9-12 dakika: Katı haşlanmış yumurta

Haşlama sonrası yumurtaları hemen soğuk suya almak, kabuklarının daha kolay soyulmasını sağlar.

4. Gözleme Yumurtada Tava Seçimi Önemli

Şef Thomas Keller, mükemmel gözleme yumurta (sahanda yumurta) için döküm ya da yapışmaz tava kullanılmasını önerir. Yumurtayı kısık ateşte pişirmek ve tereyağı ekleyerek kenarlarının gevrek, iç kısmının ise yumuşak kalmasını sağlamak gerekir.

5. Poşe Yumurtada Sirke Kullanın

Fransız mutfağının en önemli tekniklerinden biri olan poşe yumurta için şef Jamie Oliver, kaynar suya biraz sirke eklenmesini önerir. Bu, yumurtanın dağılmasını önler ve şeklinin düzgün olmasını sağlar. Yumurtayı kaynar suya eklemeden önce bir kepçeye kırıp hafifçe süzmek de daha düzgün bir sonuç almayı sağlar.

6. Yumurtayı Oda Sıcaklığında Kullanın

Şef Massimo Bottura’ya göre, yumurtalar buzdolabından çıktıktan sonra birkaç dakika oda sıcaklığında bekletilmeli. Böylece pişirme sırasında daha dengeli bir kıvam elde edilir ve yumurta daha iyi kabarır.

7. Tuz ve Baharatları Zamanında Ekleyin

Yumurta pişirirken tuz ve baharatları ekleme zamanı önemlidir. Şef Heston Blumenthal, tuzun pişirme sırasında değil, pişirme tamamlandıktan sonra eklenmesini önerir. Bu, yumurtanın fazla sulanmasını ve sertleşmesini önler.

ETİKETLER: , , , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.