Uzmanlar uyardı: Geçmeyen hıçkırığı hafife almayın! Hangi ciddi hastalıkların habercisi olabilir?
Hıçkırık, sık görülen ama bazen kalıcı hale gelebilen bir rahatsızlık. Uzmanlar, sürekli hıçkırıkların altında yatan nedenlerin ciddi sağlık sorunları olabileceğine dikkat çekiyor. Eğer hıçkırırken bu ağrıları yaşıyorsanız dikkat!

Hıçkırık, çoğu zaman göz ardı edilen ama bazen de yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir rahatsızlık. Göz bebeklerimize bastırmaktan tutun da kese kağıdından nefes almaya ve limon çiğnemeye kadar, insanlar bu rahatsız edici seslerden kurtulmak için birçok yöntem denerler.

Uzmanlar, sürekli hıçkırıkların yutma güçlüğü veya göğüste yanma hissiyle birlikte görülmesi durumunda yemek borusunda tahriş olabileceğine dikkat çekiyor. İç hastalıkları uzmanı Dr. Shoshana Ungerleider, yemek borusunun çeşitli nedenlerle tahriş olabileceğini, bunlar arasında kusma, bazı ilaçlar ve sert yiyeceklerin bulunduğunu belirtiyor.

HIÇKIRIK BİRKAÇ GÜNDEN UZUN SÜRÜYORSA DİKKAT!
Özofajit gibi iltihaplanma durumları da hıçkırıklara yol açabilir, çünkü yemek borusu mideye giderken diyaframdan geçer ve tahriş spazmlara neden olabilir. Fonksiyonel tıp uzmanı Dr. Vincent Pedre, kaburgaların kenarları boyunca diyaframa hafifçe masaj yapmanın hıçkırıkları gidermede etkili olduğunu söylüyor. Eğer hıçkırıklar birkaç günden uzun sürüyorsa, bir doktora danışmak gerektiği vurgulanıyor.

Hıçkırıkların devam etmesi, gastroözofageal reflü hastalığının (GERD) bir belirtisi olabilir. Bu durum, mide asidinin yemek borusuna geri akması sonucu diyaframın tahriş olmasına ve istemsiz kas spazmlarına yol açar. GERD, genellikle uzanırken ya da yemek yerken göğüste yanma hissi ve ağızda ekşi bir tat oluşturur.

SİNDİRİM SORUNLARI YAŞAYANLAR BU DURUMA DAHA YATKIN
Sindirim sorunları yaşayan bireyler, hıçkırık yaşamaya daha yatkın olabilir. Çocuk doktoru Dr. Jason Nagata, midenin diyaframa göre konumunun bu durumu etkileyebileceğini ifade ediyor. İyi haber ise sağlıklı bir diyet veya kilo verme gibi yaşam tarzı değişikliklerinin GERD semptomlarını hafifletebileceğidir.

Fiziksel egzersizler genellikle sağlıklı bir alışkanlık olarak kabul edilse de, aşırı yorucu aktiviteler diyaframın kasılmasına neden olabilir ve bu da ağrılı hıçkırıklara yol açabilir. Aile hekimi Dr. Zachary Bittinger, güçlü diyaframların daha yoğun spazm geçirebileceğini ve bu durumun ağrılı hıçkırıklara neden olabileceğini belirtiyor.

Orta ve yoğun egzersiz, asit reflüsü gibi GERD semptomlarını kötüleştirebilir. Gastroenterolog Dr. Eitan Rubinstein, yorucu aktiviteler sırasında midenin kasılabileceğini ve içeriğin yukarı doğru akabileceğini vurguluyor. Yeterince derin nefes alındığında, akciğerler genişlerken reflü materyali yemek borusuna çekilebilir.

Son olarak, göğüste veya kaburgalarda yaralanma gibi durumlar da hıçkırıkları etkileyebilir ve bu rahatsızlık daha ağrılı hale gelebilir. Uzmanlar, birkaç günden uzun süren öksürükler, nefes almakta zorluk veya aktiviteyle birlikte kötüleşen göğüs ağrısı durumunda doktora başvurulmasını öneriyor.