Dolar 34,4841
Euro 36,3853
Altın 2.954,91
BİST 9.296,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 21°C
Hafif Yağmurlu
Denizli
21°C
Hafif Yağmurlu
Per 23°C
Cum 22°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Yazarlar, ChatGPT’ye telif hakkı davası açtı

Üretken yapay zeka modelleri ile sanatçılar arasındaki telif hakkı tartışmaları büyüyor. İçerik oluşturucular, eserlerinin izinsiz bir şekilde yapay zeka araçlarının eğitimlerinde kullanıldığını belirtiyor. Bu bağlamda komedyen Sarah Silverman ve …

Yazarlar, ChatGPT’ye telif hakkı davası açtı
10 Temmuz 2023 16:26
Üretken yapay zeka modelleri ile sanatçılar arasındaki telif hakkı tartışmaları büyüyor. İçerik oluşturucular, eserlerinin izinsiz bir şekilde yapay zeka araçlarının eğitimlerinde kullanıldığını belirtiyor. Bu bağlamda komedyen Sarah Silverman ve iki yazar, Meta ve OpenAI aleyhine, yapay zeka dil modellerini eğitmek için içeriklerini izinsiz kullandıkları iddiasıyla telif hakkı ihlali davası açtı.

Yazarlardan ChatGPT’ye dava

Silverman, Richard Kadrey ve Christopher Golden tarafından açılan toplu davada, Facebook’un ana şirketi Meta ve OpenAI’ın sohbet robotlarını eğitmek için telif hakkıyla korunan materyalleri kullandığı iddia ediliyor. Yazarlar, bu firmaların ChatGPT ve LLaMA yapay zeka modellerinde izinsiz bir şekilde kitaplarının eğitim verisi olarak kullandıklarını belirtiyor.

OpenAI’a açılan davada ChatGPT’nin istendiğinde yazarların kitaplarını özetlemesi ve bunun da telif haklarını ihlal ettiği belirtiliyor. Meta’ya açılan davada ise, yazarların kitaplarına LLaMA modellerini eğitmek için kullanılan veri setlerinde erişilebildiği aktarılıyor. Her iki iddiada da yazarlar, telif hakkıyla korunan kitaplarının şirketlerin yapay zeka modelleri için eğitim materyali olarak kullanılmasına “izin vermediklerini” söylüyorlar. Davaların her biri çeşitli türlerde telif hakkı ihlalleri, ihmal, sebepsiz zenginleşme ve haksız rekabetten oluşan altı suçlama içeriyor. Yazarlar yasal tazminat, kârlarının iadesi ve daha fazlasını istiyorlar.

Hem OpenAI hem Meta hem de diğer yapay zeka modelleri geliştiren şirketler, eğitim verisi olarak halka açık verileri kullandıklarını belirtiyor. Görünüşe göre bu kapsama “torrent” üzerinden erişilebilen veriler de dahil ediliyor. Öte yandan sadece yazarlar değil, ressamlar ve görsel içerik üreticileri de yine kendi eserlerinin görsel üreten yapay zeka araçlarının eğitim verilerinde kullanıldığını belirtiyor.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.