Dolar 38,4210
Euro 43,6568
Altın 4.147,74
BİST 9.490,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 22°C
Hafif Yağmurlu
Denizli
22°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 22°C

Yozgat’ta Asırlık ‘Hacı Yemeği’ Geleneği Yaşatılıyor

Asırlık ‘Hacı yemeği’ geleneği Yozgat’ta yaşatılıyor YOZGAT – İç Anadolu Bölgesi’nde uzun yıllardır devam eden ‘Hacı yemeği’ geleneği Yozgat’ta sürdürülüyor. Hac vazifesini yerine getirecek olan hacı adayları, yakın çevresi ile yemekte bir araya …

Yozgat’ta Asırlık ‘Hacı Yemeği’ Geleneği Yaşatılıyor
14 Nisan 2025 23:50

Asırlık ‘Hacı yemeği’ geleneği Yozgat’ta yaşatılıyor

YOZGAT – İç Anadolu Bölgesi’nde uzun yıllardır devam eden ‘Hacı yemeği’ geleneği Yozgat’ta sürdürülüyor. Hac vazifesini yerine getirecek olan hacı adayları, yakın çevresi ile yemekte bir araya geliyor.

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde Hacca gitmeye hazırlanan Dursun Doğan isimli vatandaş, akraba, eş, dost ve komşularını bir araya getirerek helallik istedi. Kalabalık bir katılımla gerçekleşen organizasyonda öğle namazı öncesinde mevlit okunup, dualar edilerek katılımcılardan helallik istendi. Namaz sonrasında ise sofralar kurularak yemek ikramı yapıldı.

Onlarca yıldır devam eden geleneği sürdürmenin mutluluğunu yaşadığını söyleyen Dursun Doğan, “Biz bu geleneğe ‘Hacı pilavı’ diyoruz. Dedelerimiz, atalarımız yüzyıllarca bunu devam ettirmişler, ama son dönemlerde maalesef ekonomik sebeplerle biraz daha yavaşlayıp az yapılan bir görenek olmuş. Biz bunu yaşatmaya çalışıyoruz. İmkanlarımız dahilince eşimizi, dostumuzu, arkadaşlarımızı, akrabalarımızı, çağırarak onlarla helalleşiyoruz. Güzel bir gelenek, ben bunu yaşatmaya çalıştım İnşallah çok da güzel oldu elhamdülillah. Rabbim hayırlı bir şekilde gidip gelmeyi bize nasip etsin, gidemeyenlere de helal rızıklarla en kısa zamanda gitmeyi nasip etsin” şeklinde konuştu.

Hacı yemeği geleneğinin dedelerinden geldiğini söyleyen Hasan Bilir, “Bu gelenek aslında bir nevi kardeşlerinden, akrabalarından, komşularından helallik dilemektir, Bu vazifeyi de kardeşimiz yerine getirdi kendisinden Allah razı olsun, çok güzel bir iş yaptı. inşallah bizim çocuklarımız da torunlarımız da devam eder. Bu geleneğimizi sürdüreceğiz” dedi.

Hacı yemeğine yediden, yetmişe herkesin davet edildiğini, havaların iyi olduğu dönemlerde açık havada yapıldığını belirten Necmettin Telli şu ifadelere yer verdi: “İç Anadolu bölgesinde hacca gidecek kardeşlerimiz, annelerimiz, ablalarımız, abilerimiz, büyüklerimiz tarafından uzun yıllardır yaşatılan bir gelenektir. Hacca gidecek olan kişiler hacdan önce Hac yemeği vermek diye tabir edilen bu geleneği yaparlar ve helallik isterler. Yani günahsız gidelim haccımıza diye düşünülür. Bu manada böyle bir gelenek sürdürülüyor. Bu geleneğe 7’den 70’e bayan, erkek herkes davet edilir. Daha önceleri meydanlarda yapılan yemekler şimdi hava şartlarından dolayı da bu şekilde devam yapılmaktadır.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / ERDOĞAN BUDAK – Kültür Sanat
ETİKETLER: , , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.