Dolar 36,5085
Euro 38,2084
Altın 3.447,36
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 5°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
5°C
Parçalı Bulutlu
Cts 4°C
Paz 5°C
Pts 10°C
Sal 10°C

Yufkacıların sırrı ortaya çıktı! Çarşaf gibi açılıyor, yırtılmıyor

Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan yufka, her evde ustalıkla yapılmaya çalışılan ancak çoğu zaman istenilen kıvama ulaşamayan bir yiyecektir. Ancak son zamanlarda bir grup yufkacının sırrı ortaya çıktı ve bu sıra dışı yöntemle hazırlanan yufkalar, adeta çarşaf gibi açılıyor ve yırtılmıyor!

Yufkacıların sırrı ortaya çıktı! Çarşaf gibi açılıyor, yırtılmıyor
18 Şubat 2025 22:24

Yufka ustalarının gizli formülü, yılların deneyimi ve incelikle belirlenmiş malzemelerden oluşuyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan yufkalar, özel karışımlar ve belirli bir hamur yoğurma tekniği ile özenle şekillendiriliyor. İncecik açılan, elastik yapısıyla yırtılmadan kolayca yufkalar elde ediliyor. Yufka nasıl açılır? İşte detaylar…

Ustalar, hamurun dinlendirilmesinin ne kadar kritik olduğunu vurgulamaktadırlar. Dinlendirilen hamur, elastikiyet kazanarak yufkanın kolayca açılmasını sağlar.

KURUMASINI ÖNLEYİN

Yufka açarken, yufkanın kurumasını engellemek de büyük önem taşır. Bu nedenle, yufkalar açılmaya başlandığında nemli bir bezle örtülür. Bu uygulama, yufkanın kurumasını önleyerek daha esnek ve kolay işlenebilir olmasını sağlar.

Yufkaları pişirmeden önce hafifçe ıslatmanın da yırtılmayı önlediği bilinmektedir. Islaklık, yufkanın elastikiyetini artırarak pişirme sırasında yırtılma riskini azaltır.

Su böreği gibi özel yemekler için ise yufkaların tuzlu suda hafifçe haşlanması, yırtılma riskini neredeyse sıfıra indirir. Bu yöntem, yufkanın daha dayanıklı ve kolay işlenebilir hale gelmesini sağlar.

YUFKA TARİFİ

Malzemeler

1 kg un

1 yemek kaşığı silme tuz

Su

Yapılışı

Unu ve tuzu bir kapta karıştırarak işe başlayın. Hamurunuzun kıvamı önemlidir; ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır, sadece normal bir hamur kıvamı elde edene kadar yoğurun.

Hazırladığınız hamuru küçük bezelere ayırın. Sacınızın büyüklüğüne göre bezeleri ayarlayabilirsiniz. Bezeleri ince yufka şeklinde açın, bu noktada sabırlı olmak ve incelikle çalışmak önemlidir.

Yufkaları açma işlemi tamamlandıktan sonra, bir yufkayı saca serin ve pişirdikten sonra diğer yufkayı üzerine serip çevirin. Bu katlama işlemine devam ederek tüm yufkaları kullanın.

Pişirme işlemi sona erdikten sonra, yufkaları birbirinden ayırın. Ardından, yufkaları teker teker suyla hafifçe ıslatıp 5 dakika bekletin ve katlayın.

Kaynak: Milliyet

ETİKETLER: ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.