Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 4°C
Açık
Denizli
4°C
Açık
Paz 6°C
Pts 9°C
Sal 11°C
Çar 15°C

Kızılcık Şerbeti’nde Sönmez Hanım’ın hastalığı ne?

Kızılcık Şerbeti dizisinin 88. bölümüne Sönmez Hanım’ın hastalığı damga vurdu. Hastalığı ilerleyen Sönmez Hanım’ın gece vakti sokakta kaybolmasıyla Kızılcık Şerbeti dizisinin 88. bölüm finali yapılmıştı. Peki, Kızılcık Şerbeti’nde Sönmez Hanım’ın hastalığı ne?

Kızılcık Şerbeti’nde Sönmez Hanım’ın hastalığı ne?
18 Şubat 2025 22:54

Kızılcık Şerbeti dizisi 14 Şubat Cuma günü 88. bölümüyle ekrana geldi. Son bölümde yayınlanan sahnede Sönmez, Doğa’nın çocuğu Cemre’yi yıkamak için küvete koydu fakat sonrasında bebeği orada unutarak gitti. Kıvılcım’ın gelmesiyle ve Cemre bebeğin ağlamasıyla duygusal anlar yaşandı. Finale ise Sönmez Hanım’ın kendisini yalnız başına sokağa atıp evini araması damga vurdu.

SÖNMEZ HANIM’IN HASTALIĞI NE?

Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanında Sönmez Sultan’a demans teşhisi konulduğu görülüyor. Sönmez karakterine hayat veren Aliye Uzunatağan, daha önce yaptığı bir açıklamada Alzheimer hastalığına yakalanmaktan duyduğu korkuyu dile getirmişti.

DEMANS HASTALIĞI NEDİR, BELİRTİLERİ NELER?

Demans; ilerleyici ve ölümcül bir hastalıktır. Hafızada bozukluk, günlük yaşam aktivitelerinde ilerleyici gerileme, çeşitli psikiyatrik semptomlar ve davranış bozukluklarıyla karakterizedir. Alzheimer hastalığı demansın en sık nedenidir.

İnsan Belleğinin Normalden Demansa Kadar Evreleri:

Normal
Basit unutkanlık
Hafif Bellek Bozukluğu
Demans

Demans yaşlılarda sık görülen bir sorundur. Hastalık başlangıçta sinsi bir unutkanlıkla başlayabileceğinden yaşlılıkta izlenen unutkanlık normal olarak görülmemelidir. Alzheimer ilerleyici bir hastalıktır. Günümüzde mevcut olan ilaçlar ile erken yakalanan vakalarda son noktaya gidiş süresi uzatılmakta, hastanın öz bakım süresi uzatılıp bakıcı yükü azaltılmaktadır.

Unutkanlığın altından öncelikle sıklıkla modern yaşam tarzının getirdiği ruhsal sıkıntılar ve hastalıklar (depresyon, anksiyete, uyum bozukluğu gibi) aranmalıdır. Bazı vitamin eksiklikleri (B12 ve folat) ve guatr bezi bozuklukları da unutkanlığa neden olabilir ve araştırılması gereklidir.

Demans hastaları genel olarak erken, orta ve ileri olmak üzere üç evreye ayrılır. Hastalar zaman içerisinde erken evreden ileri evreye ilerlerler. Evreler arası geçiş süreleri hastadan hastaya farklılık göstermekle birlikte ortalama 2-5 yıldır. Alzheimer hastalığında başlangıçta hafif bir unutkanlık vardır. Örneğin hasta randevularını, yemeğin altını, bakkaldan alacaklarını unutmaya, namazda rekâtları karıştırma, duaları unutma başlamıştır. Alışveriş listesi, yapılacak işler listesi gibi listeler yapılmaya başlanır. Zamanla unutkanlık giderek artar ve hasta yeni olayları hiç kaydedemeye başlar. Örneğin beş dakika önce sorduğu soruyu tekrar tekrar sorabilir. Torunlarının isimlerini unutabilir. Koyduğu eşyaların yerini hatırlamaz.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.