Dolar 35,9319
Euro 37,3246
Altın 3.283,52
BİST 9.807,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 9°C
Hafif Kar Yağışlı
Denizli
9°C
Hafif Kar Yağışlı
Çar 8°C
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 10°C

Ahtapotlar renk körü olmasına rağmen nasıl kamuflaj olabiliyor? Denizlim Haber

Ahtapotlar renk körü olmalarına rağmen, renkleri görüyormuşçasına bulundukları yerlerde kamuflaj olmayı nasıl başarıyorlar?

Ahtapotlar renk körü olmasına rağmen nasıl kamuflaj olabiliyor? Denizlim Haber
4 Şubat 2025 19:35

Bilim insanlarının keşfettiğine göre ahtapotlar binlerce yıl önce yalnızca bir görsel pigmente sahipti. Bu görsel pigment,475-360 nm dalga boyu aralığında ve görünür ışığı emen bir R tipi opsin. Yani bu hayvanlar, sadece siyah ve beyazın tonlarını görebiliyor.

Peki renkleri ayırt etme noktasında bu kadar kötü olmalarına rağmen kamuflaj olmada nasıl bu kadar iyiler?

Webtekno’nun aktardığına göre ahtapotlar derilerinin altında renk değişiminden sorumlu olan, küçük pigment kesecikleri bulunan ve kromatofor ismi verilen küçük organlar var. Bu kesecikler, onları çevreleyen kaslar tarafından açıldığında pigmentler de deri altına doğru genişliyor.

Yine kromatofor isimli küçük organları hızla açıldığında, milisaniyeler içinde renk değiştiriyorlar. Öte yandan ahtapotların sinir sistemi, temel olarak pigment kesesinin etrafındaki kaslara, pigment kesesinin ne kadar büyük veya küçük olacağı bilgisini veriyor.

Fakat kromatoforlar; kırmızı, kahverengi ve sarı olmak üzere sadece üç renkli pigmente sahipler. Ayrıca bilim insanlarına göre bu becerilerinin arkasında farklı bir neden daha var.

Bazı araştırmalara göre ahtapotların derileri, lökofor ve iridofor ismi verilen ve ışığı yansıtabilen küçük yapılara sahip. İridoforlar, farklı dalga boylarındaki ışığı yansıtıyor ve böylece parlak mavi ve kırmızı desenlerin görülebilmesine olanak sağlıyor.

Lökoforlar ise beyaz bir zemin sağlayarak kromatoforların yoğunluğunu artırıyor. Özetle bu canlılar, renkleri büyük oranda ayırt edemeseler de küçük pigment keseciklerinin içinde bulunduğu kromatoforları sayesinde kamuflaj olabiliyorlar.

Kaynak: Cumhuriyet

ETİKETLER: ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.