Bugün kandil mi? Berat Kandili ne zaman, ayın kaçında? 2025 Diyanet Dini Günler Takvimi
Bugün kandil mi ve Berat Kandili ne zaman sorusu ibadetlerini idrak edecek olan Müslümanların gündeminde yer alıyor. Berat Kandili tarihi 2025, şubat ayının gelmesiyle milyonlar tarafından merak konusu oldu. Müslümanlar için önemli bir yeri olan ve kutsal kabul edilen Berat Kandili Ramazan’a 15 gün kaldığını müjdeliyor. Üç ayların en önemli gecelerinden birisi olan Berat gecesi Diyanet dini günler takvimi aracılığıyla paylaşıldı. “Arınma, temize çıkma” gibi anlamlara gelen bu önemli gece Şaban ayının 15. günü idrak edilmektedir. Gözler şimdi Berat Gecesi’nin tarihinde. Peki, bugün kandil mi, 2025 Berat Kandili ne zaman idrak edilecek? Berat Kandili bu hafta mı, hangi gün? İşte, Berat Kandili tarihi ve dini günler takvimi hakkında ayrıntılar.
![](https://denizlimhaber.com.tr/wp-content/uploads/2025/02/bugun-kandil-mi-berat-kandili-ne-zaman-ayin-kacinda-2025-diyanet-dini-gunler-takvimi-WmCCtnG1.jpg)
Bugün kandil mi sorusu, Berat Kandili dolayısıyla son günlerin araştırılan konuları arasında yer alıyor. Berat Kandili Müslümanlar için oldukça önemli olan gecelerden birisidir. Şaban ayının 15. gecesi kutlanır ve günahların affedildiği, duaların kabul olduğu bir gece olarak bilinir. “Berat” kelimesi, “kurtuluş” anlamına gelir ve bu gece, Allah’ın kullarını affetmesi, rahmetinin bol olması beklenen bir zaman dilimidir. Peki, bugün kandil mi ve Berat Kandili 2025 hangi gün idrak edilecek?
![](https://denizlimhaber.com.tr/wp-content/uploads/2025/02/bugun-kandil-mi-berat-kandili-ne-zaman-ayin-kacinda-2025-diyanet-dini-gunler-takvimi-f1tSUgE9.jpg)
BERAT KANDİLİ 2025 NE ZAMAN, BU HAFTA MI?
Berat Kandili de Şaban ayının 14’ünü 15. güne bağlayan gece kutlanıyor. Ramazan ayının habercisi olan Berat Kandili ise 13 Şubat 2025 Perşembe günü idrak edilecek.
![](https://denizlimhaber.com.tr/wp-content/uploads/2025/02/bugun-kandil-mi-berat-kandili-ne-zaman-ayin-kacinda-2025-diyanet-dini-gunler-takvimi-HshIDxqV.jpg)
BERAT NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?
Berat Arapça berâe/berâet kelimesinin karşılığıdır. Şaban ayının 14. Gecesini 15. Geceye bağlayan gece idrak edilen Berat gecesi için Arapça eserlerde “şâbanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak gecesi” gibi tabirler kullanılmaktadır. Berat genel olarak “temize çıkma” anlamında kullanılmaktadır. Bu değerli günde günahların affolunduğuna inanılır.
![](https://denizlimhaber.com.tr/wp-content/uploads/2025/02/bugun-kandil-mi-berat-kandili-ne-zaman-ayin-kacinda-2025-diyanet-dini-gunler-takvimi-Snb7Dsnf.jpg)
![](https://denizlimhaber.com.tr/wp-content/uploads/2025/02/bugun-kandil-mi-berat-kandili-ne-zaman-ayin-kacinda-2025-diyanet-dini-gunler-takvimi-jxeuVxsH.jpg)
BERAT KANDİLİ NEDEN KUTLANIR?
Ramazan ayından önceki son kandil gecesi olan Berat gecesi oldukça önemlidir. Kur’an’ın Levh-i Mahfûz’dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna “inzâl” denir. Kadir Gecesi’nde ise Peygamber’e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da “tenzîl” denir. Berat gecesi müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadet edilmesi âdet halini almıştır.
Bu rivayetlerle, Hz. Peygamber’in şâban ayına ve özellikle bu ayın on beşinci gecesine ayrı bir önem vererek onu ihya ettiğine dair diğer rivayetleri göz önüne alan bazı âlimler bu geceyi namaz kılarak, Kur’an okuyarak ve dua ederek geçirmenin sevaba vesile olacağını, bu geceye mahsus olmak üzere belli bazı ibadet ve kutlama şekilleri ihdas edip âdet haline getirmenin ise dinde yeri bulunmadığını söylemişlerdir.