Dolar 32,8905
Euro 35,8729
Altın 2.531,75
BİST 11.172,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 39°C
Az Bulutlu
Denizli
39°C
Az Bulutlu
Sal 37°C
Çar 36°C
Per 35°C
Cum 34°C

En düşük iftar 350 TL’den başlıyor, 4 bin 500’e kadar çıkıyor

Ramazan’a günler kala oteller ve restoranlar iftar menülerini hazırladı. 2023’te 25 milyar TL olan iftar pazarının bu yıl 40 milyarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Çorba, pide, içecek ve tatlı menüsünden oluşan en düşük iftar kişi başı 350 TL’den başlıyor.

En düşük iftar 350 TL’den başlıyor, 4 bin 500’e kadar çıkıyor

İftar pazarının büyüklüğünün bu yıl 40 milyara ulaşması beklenirken çorba, pide, içecek ve tatlı menüsünden oluşan en düşük iftar kişi başı 350 TL’den başlıyor. Bu fiyat lüks restoranlarda kişi başı 1.500 ila 2.500 TL arasında değişiyor. Otellerde ise kişi başı fiyat 2.000’den başlıyor, boğaz hattına doğru 4.500 TL’ye kadar çıkıyor.

MALİYETLER KATLANDI

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, 2022’de oteller ve restoranlarda toplam 15 milyar TL’lik iftar pazarının oluştuğunu söyledi.

Bingöl, “Geçen yıl rezervasyonlar düşse de artan fiyatların etkisiyle 25 milyar TL olmuştu. Bu yıl da 40 milyar TL’lik bir pazar öngörüyoruz. Geçen yıla göre iftar menü fiyatları yüzde 100 arttı” dedi. Bu artışın kurumsal şirket rezervasyonlarını olumsuz etkilediğini belirten Bingöl, “Eskiden Ramazan ayına üç hafta kala kurumsal rezervasyonların yüzde 70’i gelirdi. Şimdi bu oran yüzde 15-20’lerde” diye konuştu.

BİREYSEL TALEP CANLI

Bu yıl bireysel taleplerin canlı olacağını belirten Bingöl, “Geçen yıl buruk bir Ramazan ayı geçirdik o nedenle insanlar dışarıda çok iftar yapmak istemedi. Ancak en düşük bütçeye sahip insanlar dahi bu ayda bir gün dışarıda iftar yapmak istiyor. Bu yıl bireysel taleplerin daha canlı olacağını düşünüyoruz. İnsanlar arkadaşlarıyla ya da aileleriyle gelecek. Fiyatlar artsa da bütçelerine göre bir yerlerde iftar yapacaklardır” şeklinde konuştu.

ARKADAŞ VE AİLELERİYLE BİRLİKTE OLACAKLAR

Develi Restoranları Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Develi, geçen yıl deprem nedeniyle insanların evine kapandığını belirterek, bu yıl kurumsaldan çok bireysel taleplerin canlı olacağını söyledi. Develi, “Gıda enflasyonu nedeniyle fiyatlar yüksek. Kurumsal rezervasyonların yüzde 15’ini aldık. Bireyselde daha büyük bir hareketlilik öngörüyoruz. İnsanlar dışarıda arkadaş ve aileleriyle Ramazanı kutlamak isteyecektir” dedi.

İLLERDE FİYATLAR NASIL?

Sakarya’da ortalama menü fiyatları 400-950 TL arasında. Konya’da 500-1.000 TL, Sivas’ta 400-500 TL, Karabük’te 300-450 TL, Afyon’da 300-800 TL, Gaziantep’te 300-1.000 TL, Adana’da 350-750 TL, Bursa’da 300-700 TL, Denizli’de 300-600 TL arasında değişiyor.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.