Dolar 36,5085
Euro 38,2084
Altın 3.447,36
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 5°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
5°C
Parçalı Bulutlu
Cts 4°C
Paz 5°C
Pts 10°C
Sal 10°C

Göksu Deltası’ndaki Yangın ve Koruma Talepleri Denizlim Haber

(MERSİN) – Mersin Çevre ve Doğa Derneği Silifke Temsilcisi Avukat Ayşe Doğan, Mersin’in Silifke ilçesinde, Göksu Deltası’nda çıkan yangına ilişkin, “Göksu Deltası’nın mutlak suretle korunması suretiyle bir çözüme ulaşılması da bizim Silifke …

Göksu Deltası’ndaki Yangın ve Koruma Talepleri Denizlim Haber
14 Şubat 2025 17:32

(MERSİN) – Mersin Çevre ve Doğa Derneği Silifke Temsilcisi Avukat Ayşe Doğan, Mersin‘in Silifke ilçesinde, Göksu Deltası’nda çıkan yangına ilişkin, “Göksu Deltası’nın mutlak suretle korunması suretiyle bir çözüme ulaşılması da bizim Silifke halkının, çevrecilerin, doğaya gönül vermiş insanların en büyük dileği” dedi.

Mersin‘in Silifke ilçesinde, Göksu Deltası’nda çıkan yangına ilişkin Mersin Çevre ve Doğa Derneği Silifke Temsilcisi Avukat Ayşe Doğan, Taşeli Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanı Rıfat Karaduman, kuş gözlemcisi ve fotoğraf sanatçısı Nadir Köksoy açıklamalarda bulundu. Ayşe Doğan, şunları söyledi:

“6 Şubat günü burada, bu bölgede yaşanan en büyük yangına tanık olduk. 6 Şubat akşam saatlerinden başladı 7 Şubat sabaha kadar devam eden bir yangın oldu. Görsellerde de gördüğünüz gibi Göksu Deltası’nın büyük bir bölümündeki sazlıklar yandı. Bu sazlıklar uluslararası sözleşmelerle korunan Bern Sözleşmesi, Ramsar Sözleşmesi gibi sözleşmelerle korunan özel bir alan. Birinci derece doğal sit alanı. Bu alan birçok nesli tükenmekte olan kuşlara; üreme, beslenme ve yaşam alanı sunuyor. Birçok kuşların, göçmen kuşların konaklama alanı. Burada endemik bitkiler var dünyada nesli tükenmekte olan bitkiler var, hayvanlar var, canlılar var. Bütün bu alan bir günü aşkın zaman içerisinde maalesef gözümüzün önünde cayır cayır yandı. İnsan eliyle yaratılan bir yangın. Çok acı gerçekten. Çünkü bu bölgeyi korumak ve gelecek nesillere daha iyi bir şekilde, korunmuş bir şekilde aktarmak insan neslinin göreviyken bir takım sorunların da giderilmemiş olmasından kaynaklı olarak Göksu Deltası’nda bu gözbebeği yerde, doğanın bize özene bezene yaratıp teslim ettiği bu yerde büyük bir acı yaşadık.

“Canımız yandı, içimiz yanıyor”

6 Şubat depreminin olduğu gün Silifke’de de bir yangın yaşadık maalesef görsellerde kuşların alevin içinde çırpınarak kaçtığına tanık olduk. Canımız yandı, içimiz acıyor. Çok çok üzgünüz. Burada birçok sorunun çözülmemiş olmasından kaynaklı dönemsel olarak bu yangınları yaşıyoruz. Çünkü burada insanların tapulu mülkiyetleri var. Bu mülkiyetlerini kullanamıyorlar. İmara açamıyorlar, satamıyorlar. Bunların karşılığında devlet bir yöntem geliştirerek takas ya da kamulaştırma yapmak suretiyle çözüm bir an öncesi üretmesi gerekirken yıllarca sorun bir kangren haline geldi. Tarım arazilerinde çiftçilik yaptığı için cezaevinde olan kendi köylülerimiz var. Bu gerçekten hakların dengelenerek çözülmesi gereken bir çevre sorunu. Elbette bununla ilgili bir takım adımlar atılıyor ama bu adımlar atılırken de çevrenin tahrip edilmemesi, korunmasının sağlanması Göksu Deltası’nın mutlak suretle korunması suretiyle bir çözüme ulaşılması da bizim Silifke halkının, çevrecilerin, doğaya gönül vermiş insanların en büyük dileği.”

“Doğayı dengeyi bozmayacak bir çözüm üretilmesini arzu ediyoruz”

Taşeli Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanı Rıfat Karaduman da şunları kaydetti:

“Biz bu vahşete ‘dur’ diyoruz”

Silifke’de ikamet eden kuş gözlemcisi ve fotoğraf sanatçısı Nadir Köksoy ise şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda bulunduğumuz nokta Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından birisi, Göksu Deltasındayız. Burası 1994 yılında Ramsar Sözleşmesi bakımından koruma altına alınmış olup ama biz maalesef korunduğunu görmedik. Burası yakılıyor, yıkılıyor ve talan ediliyor. İçerisindeki canlılarla beraber. Burada endemik bitkilerde var. Bu endemik bitkiler de yakıldığı zaman onlar da tahrip ediliyor. Biz bu vahşete ‘dur’ diyoruz.”

Kaynak: ANKA / Güncel
Yerel Haberler Silifke Mersin Güncel Göksu Tarım Hukuk Yaşam Çevre Doğa
ETİKETLER: , , , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.