Dolar 36,4798
Euro 38,2244
Altın 3.457,62
BİST 9.574,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 8°C
Hafif Kar Yağışlı
Denizli
8°C
Hafif Kar Yağışlı
Sal 14°C
Çar 15°C
Per 14°C
Cum 17°C

Kanserde tek ilaçla şifa

Gün geçtikçe sayıları artan “akıllı ilaçlar” kanser tedavisinde yeni bir dönem başlattı. Ancak kanserli hücreye akıllı ilaç uygulanabilmesi için önce mutasyon analizi gerekiyor. Dr. Murat Kıyık, “Örneğin EGFR dediğimiz bir mutasyon tespit ettiğimizde, hastayı günde bir ilaçla şifaya kavuşturabiliyoruz” dedi.

Kanserde tek ilaçla şifa
24 Şubat 2025 13:21

Ülkemizde her yıl ortalama 50 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konulurken, bu hastaların 35 bine yakınını maalesef kaybediyoruz. Kanser tedavisinde erken tanı, tedavi başarısında hayati önem taşırken, özellikle akciğer kanserinde bu durum daha da önemli. Akciğer kanseri olan hasta grubunun yalnızca yüzde 20’sinin erken dönemde hekime başvurduğunu belirten Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kıyık, geri kalan ileri evre denilebilecek yüzde 25’lik hasta popülasyonunun kemoterapi, radyoterapi veya akıllı ilaçlarla tedavi olma şansı yakaladığını anlattı.

YÜZ GÜLDÜREN SONUÇLAR

Son dönemde uygulanan akıllı ilaç uygulamalarının kanser tedavisinde yüz güldüren sonuçlara olanak tanıdığını aktaran Kıyık, “Akıllı ilaçlar kanserin büyümesini ve yayılmasını kontrol altına almak için cerrahi müdahale sonrası destekleyici bir tedavi olarak tercih edilirken, ileri evrede ise doku ve organlara sıçramış olan ve cerrahi müdahale mümkün olmayan hasta gruplarında tercih ediliyor. Akıllı ilaçlar bu hasta gruplarında kanserin büyümesini yavaşlatmak, yayılmasını engellemek böylece hastanın yaşam kalitesini artırmak amacıyla kullanılıyor” diye konuştu.

MUTASYON ANALİZİ KRİTİK ÖNEMDE

Akıllı ilaç uygulamaları için kanserli hücrelere mutasyon analizi yapıldığını ifade eden Kıyık, “Bu moleküler çalışmalarda hem immünoterapi hem de akıllı ilaç dediğimiz hedefe yönelik tedavilere ilişkin inceleme imkânı var. Örneğin EGFR dediğimiz bir mutasyon yakaladığımızda, günde tek bir ilaçla hastayı tamamen şifaya kavuşturabiliyoruz. Bu imkânın oranı yüzde 10-15 arası. ALK dediğimiz bir başka mutasyon var. Bunun da tespit imkanı yüzde 5-7 arası. İlaçları keşfedilme aşamasında olan mutasyonlar var. Tüm mutasyonlar için akıllı ilaç kullanabileceğimiz hasta oranı yüzde 20” ifadelerini kullandı. Kıyık, akıllı ilaç tedavisinin mutasyon analizi uyumlu olmayan hastalarda uygulanamadığını ifade etti.

ÖKSÜRÜK DEYİP GEÇMEYİN

Bazı hastaların kanser çok ileri evreye ulaştığında hekime başvurduğunu söyleyen Kıyık, “Yaklaşık yüzde 10’a karşılık gelen hasta grubu hiçbir tedavi alamıyor. Kanserli hücre tüm vücuda yayıldığı için, hastanın müdahale kaldıracak hali kalmıyor, birkaç ay sonra kaybedeceğimiz pozisyonda bize başvuruyorlar” diye konuştu. Akciğer kanserinde öksürüğün önemli bir belirti olduğunu vurgulayan Kıyık, farklı hastalıklarda da görülen öksürük tablosu önemsenmediği için kanserin ilerlediğini vurguladı.

Tıbben değil moral vermekte eksiğiz

    Akciğer kanseri olduğunu öğrenen hastalara ilk olarak ‘çözümsüz bir durum’ ile karşı karşıya olmadıklarını anlatan Kıyık, “Bir hekim olarak yalnız hissetmemeleri gerektiğini, bir tedavi protokolü için ön çalışma yapılacağını anlatıyorum. Öncelikle teşhisi koyuyoruz. Ondan sonra ise teşhise uygun tedavi protokolünü seçiyoruz. Akıllı ilaçlar da bu protokolün bir parçası. Dünyada ne uygulanıyorsa, ülkemizde de aynı şeyleri yapıyoruz. Bu süreçte hastaların moralli olması şart, en iyi ilaç çevre, aile, arkadaş desteği. Biz ülkemizde tıbbi açıdan değil, hastalara moral vermek, onlarla konuşmak konusunda eksik kalıyoruz. Esasen bu konuda kendimizi gözden geçirmek gerekiyor” değerlendirmesi yaptı.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.