Dolar 32,2146
Euro 34,7565
Altın 2.428,16
BİST 10.240,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 23°C
Açık
Denizli
23°C
Açık
Sal 26°C
Çar 26°C
Per 30°C
Cum 28°C

Dünyanın kekik ihtiyacını karşılıyor! Denizli’de kekik hasadı büyük umutlarla başladı

Denizli’de doğal yolların dışında tarlalarda da üretimine başlanan kekikte hasat zamanı yaşanıyor. Üretici ve uzmanların hedefi her geçen yıl daha fazla rekolteye ulaşmak.

Dünyanın kekik ihtiyacını karşılıyor! Denizli’de kekik hasadı büyük umutlarla başladı
DHA

Denizli’de yetiştirilen kekik dünyanın yüzde 75, Türkiye’nin ise yüzde 85’lik ihtiyacını karşılıyor.

Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Belenardıç Mahallesi’nde, ilk kekik hasadı gerçekleştirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, ticareti yapılan kekiğin önemli bir kısmının doğadan toplanmakta iken, 2000’li yıllardan sonra “İzmir kekiği” olarak bilinen türünün tarlalarda yetiştirildiğini aktardı.

“Denizli’de kekikte tarla yetiştiriciliğine geçildi”

Çınar, kekik yetiştiriciliğinde yaşanan gelişmeleri şöyle aktardı:

Denizli’de tarla yetiştiriciliğine geçilmesi ile kekik üretiminde önemli değişimler yaşanmıştır. 2022 yılında ilimizde yaklaşık 200 bin dekar alanda kekik üretimi gerçekleştirilmiş olup, Güney, Pamukkale, Buldan, Bekilli ve Çal ilçelerimiz üretimin en yoğun yapıldığı yerlerdir. Ekim alanlarının yüzde 30,6’sına sahip olan Pamukkale ilçemiz üretimin yüzde 30’unu karşılamaktadır. Belenardıç Mahallesi’nde 164 üreticimiz tarafından 6 bin 280 dekar alanda kekik üretimi gerçekleştirilmektedir.

Denizli’de kekik hasadı büyük umutlarla başladı

“Denizli’yi tıbbi ve aromatik bitkiler üretiminde bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz”

Son yıllarda kekik ihracatında Pirolizidin Alkalaidleri (PA) içeren yabancı otların ürün içerisine karışmasından kaynaklanan pazarlama sorunları yaşandığına işaret eden Çınar, hedeflerini şöyle aktardı:

Buradaki amacımız yabancı ot mücadelesine özen gösteren çiftçilerimizin ürünlerini daha rahat pazarlayabilmesini hedefleyen Pestisit ve PA analizleri ile desteklenen kontrollü üretim projesidir. Bu projede amacımız, başarılı olan çiftçilerimizin ürünlerini pazarlamalarını kolaylaştırmak ve sektörün PA içermeyen hammaddeye ulaşmalarını sağlamaktır. İl Müdürlüğü olarak dünya kekik üretiminin başkenti olarak anılan Denizli’yi tıbbi ve aromatik bitkiler üretiminde bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz.

Denizli’de kekik hasadı büyük umutlarla başladı

“Türkiye’de en fazla kekik üretiminin olduğu yerdeyiz”

Üreticilere bereketli bir hasat sezonu dileyen İlçe Kaymakamı Uğur Bulut ise şöyle konuştu:

Türkiye’de en fazla kekik üretiminin olduğu yerdeyiz. Geçen sene itibarıyla kekikteki arzu edilmeyen fiyat dalgalanmalarını hep beraber bizde gözlemledik. PA’nın kekik için son zamanlarda ne kadar önemli olduğunu da öğrenmiş olduk. Buradan tüccarlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Kekik üreticilerimize destek olarak, onları üretime küstürmeyelim. Bunun sürdürülebilir olması için bu çok önemlidir.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.